Šafránová ulice

Odvolací senát Vrchního soudu na Míčánkách zmírnil trest bývalému advokátovi Tomáši Přikrylovi ze 12 na 6 let vězení. Rozsudek je pravomocný.

Před dvěma lety během hlavního líčení v Justičním areálu po svědkovi hodil dlažební kostkou. Soud to kvalifikoval jako těžké ublížení na zdraví.

Vražda? Ublížení na zdraví!

„Obžalovaný věděl, co dělá. Řekl, že už toho hajzla dál nemohl poslouchat. Svědek ho očerňoval, proto po něm obžalovaný hodil kostku,“ uvedla ve zdůvodnění rozhodnutí soudkyně Kateřina Radkovská.

Dodala, že ale nesouhlasili s právní kvalifikací. Přikryla v únoru Městský soud v Praze odsoudil na 12 let za pokus o vraždu, odvolací senát případ přehodnotil na těžké ublížení na zdraví. Přikryl má také nahradit 30 tisíc korun za poškození cizí věci, protože kostka poškodila dřevěné obležení soudní síně v Justičním areálu.

„Z dokazování nelze dokázat přímý ani nepřímý úmysl poškozeného usmrtit. Obžalovaný musel být seznámený s tím, že když kostku proti hlavě hodí, může svědka usmrtit. Úmysl ale nelze prokázat,“ konstatovala Radkovská.

Pouta zůstala na rukou

Přikryla do soudní síně přivedla justiční stráž. Senát na začátku jednání požádal o sundání pout, čemuž ale kvůli veřejnosti další člen senátu, soudce Jan Kadlec nevyhověl.

„Jsem rád, že k žádnému zranění nedošlo. Nikoho jsem usmrtit ani zranit nechtěl. Kdybych chtěl, tak na tři metry bych ho trefil. Nechtěl jsem ho zranit, nepřinesl jsem kostku na něj, byla to hloupost, já si to uvědomuju,“ uvedl před odvolacím soudem Přikryl.

Přikryl trval na tom, že měl schizofrenní ataku a kostkou hodil proti stěně, přičemž svědka „lízla“ v horní části hlavy náhodou. Chtěl kostkou prý jen poškodit obložení v soudní síni. „Kdybych ho zasáhl do třeba do břicha, tak kostka spadne na zem a nepoškodí obložení. Jednoznačně z toho vyplývá, že jsem chtěl poškodit prkno, ne pana svědka,“ řekl Přikryl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *