chytré hodinky Garmin

Běhání je jedna z nejlepších činností už jen z toho důvodu, že běhat můžete kdykoliv a skoro nic k tomu nepotřebujete. Chcete začít běhat, ale čekáte s tím na jaro? Máme pro vás pár tipů, jak začít už dnes.

běh
Běžkyně v chladném počasí. FOTO: Affekt

Běh v zimě – proč se ho bojíme?

Běhání v zimě se často vyhýbá i spousta nadšených běžců a to z mnoha důvodů. To je přitom celkem škoda, protože zimní běhání má rozhodně své kouzlo a rozhodně posiluje kromě kardiovaskulárního systému i naši vůli.

Nejčastější obava je z nachlazení v chladném vzduchu. Další nepříjemností je dlouhá tma – jak do pozdního rána tak brzy k večeru. Nadšení také nepřidává sníh, náledí, studený vítr a strach z uklouznutí a případné zlomeniny.

Všechny tyto důvody a výmluvy však mají své nijak složité řešení. Kdo chce, může skutečně vyběhnout klidně poprvé i ve chvíli, kdy teploměr ukazuje -10 °C.

Jak běhat v zimě bezpečně?

Základem je správná výbava a také zahřátí se předtím, než se do běhu pustíme. Dynamický strečink bychom neměli podceňovat nikdy. Zahřátí pomáhá svalům v přípravě na větší námahu a hlavně nás zahřeje, což je v zimě skutečně důležité.

Svalům nemůžete udělat snad nic horšího, než je najednou vystavit mrazivému počasí a současně námaze. V lepším případě vás budou jen bolet, v tom horším může dojít i ke nepříjemnému poranění.

Dalším důležitým faktorem je vhodné oblečení.

V zimě je důležité správně vrstvit. Spodní vrstva by mělo být funkční, prodyšné tričko a spodní kalhoty. Nezapomeňte ani na podkolenky.

Druhá vrstva je lehká, funkční mikina a kalhoty. Hodí se také „tunel” nebo šála či kukla, kterou ochráníte obličej a dýchací cesty.

Jako poslední vrstva je ideální větrovka či jiná nepromokavá vrstva, která vás ochrání před nepřízní počasí. Tu můžete mít v běžeckém batohu (přečtěte si jak vybrat batoh).

Malešice
Běh v Malešickém parku. FOTO: Běžecká škola

Pokud plánujete běhání v zimě, neměly by vám ve výbavě chybět ani nesmeky a samozřejmě čelovka, pokud byste běhali po tmě.

Pokud dodržíte všechny důležité zásady – dynamický strečink před během, statický strečink po běhu, dostatečná výbava a ideálně ke svým běžeckým tréninkům pozvete kamaráda či kamarádku, užijete si zimní běh stoprocentně bezpečně – a na jaře a v létě už vás nic nezastaví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *