Fotbalový atlas Evropy

Sportovní geografie je specializací Jiřího Tomeše, který geografii vyučuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Na knihkupeckém trhu se právě objevil jeho Fotbalový atlas Evropy.

Fotbalový atlas Evropy zobrazuje mapami i textem historii a současnost evropského fotbalu. Dozvíte se pomocí grafů postavení fotbalu mezi ostatními sporty v rámci jednotlivých zemí. Počty hráčů, organizaci fotbalových soutěží, dokonce vztah fotbalu a podnebí. Dále jsou k dispozici informace o nejvýznamnějších fotbalových stadionech, o ekonomice lig a klubů, také je tam popsaný vývoj jejich tržní hodnoty. Pozornost je věnována přestupům hráčů i trenérů včetně jejich původu.

V atlasu samozřejmě nechybí zmínky o obou vršovických klubech Slavii a Bohemians.

Atlas je určený především fotbalovým fanouškům. Ti, kteří sledují evropské klubové soutěže, se budou moci podívat, odkud jsou týmy, které třeba budou hrát s českými zástupci v těchto soutěžích. „Myslím, že by do atlasu mohli nahlížet i sázkaři,“ doporučuje Jiří Tomeš.

O sázkách na sport najdete více ve specializovaném webu casinochan.com/cs

Fotbalový atlas Evropy
Fotbalový atlas Evropy. REPRO: Petr Skála

V atlasu najdete informace o Mistrovství Evropy mužů i žen, o Lize mistrů a o Evropské lize. „Jsem přesvědčený, že mapy a tabulky jsou v takovém rozsahu publikovány na světě vůbec poprvé,“ míní Jiří Tomeš.

Dílo má 240 stran, z nichž je 152 stran věnovaných jednotlivým národním ligám. Jen Anglii patří 7 stran, ale i další velké fotbalové země mají po čtyřech až pěti stranách a ostatním zemím patří 2 až 3 strany. Počet map je neuvěřitelných 101 a ještě je doplňuje detailních 50 mapových výřezů.

Formát atlasu je mírně větší než A4. Informace v něm uvedené jsou tedy přehledné. Publikace se díky tomu dát číst nejen u stolu s ideálním osvětlením, ale také třeba v křesle nebo posteli, případně u televize, prostě tam, kde sportovní fanoušek rád posedí.

Fotbalový atlas Evropy koupíte v knihkupectví Kosmas za 801 Kč. Vydalo ho nakladatelství Coolgeo, Praha 2022.

Fotbalový atlas Evropy
Fotbalový atlas Evropy ukazuje jeho autor Jiří Tomeš. FOTO: Petr Skála

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *