Malínská

Zchátrat a vybydlet domy v Malínské ulici nechala radnice Prahy 10. Teprve když prázdný komplex ve Strašnicích nakrátko obsadili squatteři, radnice začala prokazovat horečnatou aktivitu.

Poté, co na místo přijeli zástupci radnice v čele se starostou Martinem Valovičem (ODS), squatteři pod příslibem dalšího jednání budovu opustili. Městská část Praha 10 hodlá v  Malínské ulici postavit nový objekt určený pro dostupné nájemní bydlení.

Vzniknout má na místě současného komplexu bytových domů, jenž je zanedbaný, a vzhledem ke svému experimentálnímu původu prakticky nerekonstruovatelný. O budoucnosti stavby, kterou má Desítka ve své svěřené správě, bude jednat až s novým vedením Magistrátu hl. m. Prahy.

V Praze je bytová nouze a obecní domy zejí prázdnotou

„Squatterům jsme vysvětlili, že domy v Malínské se musí zbourat a následně tam plánujeme vybudovat nájemní bydlení, což je řešení, které tomuto místu dá nové smysluplné využití. Pro účely komunitního a sociálního centra se do konce ledna pokusíme vytipovat jiný vhodný prostor,“ říká starosta Martin Valovič.

„Situace s bydlením se v Praze diskutuje už mnoho let, budova v Malínské je ale zároveň mnoho let bez využití. Správnou cestou je proto tento prostor proměnit, využít, a přijít s kvalitním projektem pro nájemní bydlení. Roste počet lidí, kteří na vlastní bydlení nedosáhnou. Města a městské části mohou a měly by v této situaci pomoci i proto, že takové bydlení má vliv na život a dění ve městě. Byty pro mladé rodiny, ale i klíčové profese do města mohou hodně přinést. Hlavně proto by měly vznikat projekty s nájemními domy. Brownfield v Malínské k tomuto vybízí a my budeme dělat všechno pro to, aby dostal v dalších letech co nejjasnější obrysy,“ popisuje Radek Lojda (TOP 09), místostarosta pro bytovou politiku.

Blok na sebe navazujících pětipodlažních bytových domů byl zkolaudovaný v roce 1961, a jednalo se o domy postavené jako experimentální. Byly tedy využívané i specifické, nepříliš obvyklé materiály a postupy. I proto budovy nevyhovují současným standardům bydlení, a navíc mají velmi nedostatečné protipožární zabezpečení a statické problémy u některých konstrukcí.

Malínská
Domy v Malínské ulici ve Strašnicích. FOTO: Městská část Praha 10

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *