byt

Jestliže hledáte pronájem bytu ve Frýdku-Místku, čeká vás poměrně slušná nabídka čítající více než 70 volných nemovitostí. Řada z nich je navíc stále ještě k mání za relativně příznivých finančních podmínek. Nejmenší byt lze například pořídit už od nějakých 6 tisíc korun měsíčně. Faktem navíc je, že ačkoliv činže v tomto více než padesátitisícovém městě na severu Moravy letos stouply, tempo zdražování nebylo zdaleka tak dramatické jako jinde. Nájmy se v průměru nezvedly více než o desetinu. Vzhledem ke značně komplikované dostupnosti vlastnického bydlení a také s přihlédnutím k dalším okolnostem, o kterých se za okamžik zmíníme, je však vysoce pravděpodobné, že se může situace zhoršit. Činže zkrátka dále porostou! Chcete vědět proč? Rádi byste zjistili, kam až mohou stoupnout? Tak se na to podíváme! A pro případ, že kromě hledání pronájmu zvažujete také pořízení vlastního bytu na hypotéku, posvítíme si trochu i na úrokové sazby.

Pronájem bytu ve Frýdku-Místku – ceny nepochybně porostou!

Každý, kdo v posledních měsících hledal pronájem bytu ve Frýdku-Místku, si jistě musel všimnout, že ceny na realitních portálech začaly růst. V Praze stouply činže meziročně o 30 % a podobný pohyb směrem vzhůru zaznamenala i další velká města. Nájemníci v Moravskoslezském kraji, například v Ostravě nebo právě ve Frýdku-Místku, jsou na tom vzhledem k sotva desetiprocentnímu zdražení sice o dost lépe, ale to ještě neznamená, že by měli snad nějaký důvod k oslavám. Činže totiž nepochybně ještě porostou a to přinejmenším příští rok a možná i v roce následujícím. Je-li řeč o Frýdku-Místku, budou garsonka za 6 a dvoupokojový byt za 11 tisíc korun zřejmě už brzy minulostí. Podle odhadů některých realitních odborníků zde mohou nájmy jen do konce roku 2023 vzrůst o dalších 15 %.

byt
Pěkný nájemní byt. FOTO: Eurobydleni.cz

Důvodů pro podobné zdražování, se kterým se v menší či větší míře potýká v podstatě celá Česká republika, je hned několik. A protože jde o záležitost, která ovlivňuje životy mnoha z nás, pojďme si tyto důvody ve stručnosti připomenout.

Co tvrdí odborníci

Většina realitních odborníků tvrdí, že předražené byty a stále vyšší činže jsou pro řadu lidí už natolik velkým problémem, že si s ním často nedovedou uspokojivě poradit. Není proto divu, že by až polovina Čechů uvítala, kdyby drahé bydlení začala nějak řešit naše vláda. Realitní makléři, ekonomové, developeři a také nejrůznější analytici, zkrátka lidé, kteří se na trhu s nemovitostmi zpravidla dobře orientují. Ti všichni se navíc shodují také v tom, že hladina nájemného napříč Českou republikou bude navzdory letošnímu růstu stoupat i nadále. A to především z těchto důvodů:

  • Pořizovací ceny rezidenčních nemovitostí jsou příliš vysoké, což žene do nájmu stále více lidí a majitelé bytů tak mohou díky rostoucí poptávce požadovat vyšší činže.
  • Už tak vysokou poptávku po pronájmech zvedají i hůře dostupné hypotéky a navíc také stovky tisíc uprchlíků z válkou zmítané Ukrajiny, což tlak na růst činží ještě umocňuje.
  • V uplynulých dvou letech se pod vlivem opatření proti šíření covidu-19 poptávka po pronájmech propadla a činže buď stagnovaly, nebo šly dokonce dolů, což si někteří vlastníci nájemních bytů nyní zřejmě hodlají vynahradit.
  • Dvouciferná inflace, která má na růst průměrné činže také svůj vliv, tu s námi zůstane i v roce 2023, což bude hladinu nájemného dále tlačit směrem nahoru.

Nemusíte si nechat všechno líbit!

Hledání cenově dostupného pronájmu může být pro řadu z nás stále složitější. To je bohužel fakt. Činže rostou, volných bytů ubývá a jejich majitelé jsou tudíž ve výhodné pozici. Jste-li nájemník, zkrátka dnes „taháte za kratší konec“. Ani to však ještě neznamená, že si musíte nechat všechno líbit. Existuje občanský zákoník, který vám garantuje jistá práva. Třeba právo na trvalý pobyt v nájemním bytě, právo chovat domácího mazlíčka a řadu dalších věcí. Jsou tu také nějaká zákonná pravidla pro zvyšování činží, takže ani v tomto ohledu nemá vlastník nemovitosti tak docela volnou ruku. Když se vám tedy už jednou podaří podepsat smlouvu, nemusíte se obávat, že by vám majitel ze dne na den zvedl nájem třeba o třetinu. Na něco takového zkrátka nemá podle platných pravidel vůbec nárok.

Hypotéky budou levnější!

Pokud je pro vás hledání pronájmu jakýmsi náhradním řešením, protože jste si původně chtěli pořídit vlastní střechu nad hlavou s pomocí hypotéky, mají pro vás ekonomové dobré zprávy. Řekněme, že jste pod vlivem rostoucích úroků alespoň prozatím hypotéku „vzdali“, protože byste její splácení nemuseli zvládat, a chcete jít do pronájmu. Do roka a do dne může být všechno jinak. Citelný růst úroků, které se už v srpnu dostaly přes 6 %, totiž polevil a většina odborníků pro příští rok očekává jejich pokles. Možná se tedy v cizím bytě ani nestihnete příliš zabydlet a díky dostupnější půjčce si přece jen pořídíte něco svého.

Nebo už dobrým zprávám raději moc nevěříte a začínáte se s životem v nájmu pomalu smiřovat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *