běžky

Zimní sporty jsou úžasné, protože celkově upevňují zdraví, zvyšují imunitu, zlepšují fyzickou kondici a zbavují člověka škodlivého stresu. Pohyb v přírodě podporuje kosti a klouby, upravuje dýchání a trávení – regeneruje celé tělo, vylepšuje náladu a prodlužuje aktivní věk, což je k nezaplacení.

Víte, že lidé potřebují během života mnohem větší množství vzduchu než vody a potravin? Je to až neuvěřitelné, ale je to skutečnost – každý člověk se během jednoho dne nadechne asi 20 000krát, přičemž spotřebuje kolem patnácti kilogramů vzduchu. Není nad krásné sportování na čerstvém vzduchu, a to je důvod, proč stále více lidí chodí sportovat do přírody, a to nejen během jara, léta a podzimu, ale také v zimě. Běžecké lyžování – to je skvělý sport, kterému se můžete věnovat až do vysokého věku! Rekreační běžkování je kouzelné také proto, že je vhodné nejen pro mladé lidi a střední generaci, ale také pro seniory.

Nová sezóna se nezadržitelně blíží

Konec roku se blíží, a to je ideální období pro různé sportovní aktivity v překrásné přírodě na čerstvém vzduchu. Pokud i vy patříte ke skalním fanouškům běžkování, je dobré si uvědomit, že z pohledu bezpečnosti je rozhodující stav sportovní výstroje. Zda vlastníte běžky Rossignol nebo jiné běžky, tak na začátku nové sezóny nepodceňte odborný servis, vyhnete se tak i případné nehodě, s čímž souvisí i nejen vaše zdraví. Pokud se v zimě chcete cítit na běžkách bezpečně, odborníci v servisu vám lyže nejen nabrousí a navoskují, ale také opraví zkorodovaná místa. Také správně nastaví vázání, při kterém zohlední všechny faktory běžkaře – věk, výšku, hmotnost a také druh lyží a typ terénu, kde nejčastěji sportuje.

rukavice
Lyžařské rukavice. FOTO: Leki

Kvalitní a funkční oblečení 

Pokud si chcete  běžkování náležitě užít, tak vězte, že bez teplého a kvalitního oblečení se jen tak neobejdete. Proto buďte připraveni a nenechte se zaskočit chladem a do sychravého počasí se vyzbrojte vhodnými svršky včas. Pro běžky je ideální funkční spodní prádlo a ověřenou klasikou pro střední vrstvu oblečení jsou také funkční trička nebo roláky. Co se svrchního oblečení týká, tak základem zimního šatníku běžkaře je teplá, nepromokavá bunda a lyžařské kalhoty, a to nejlépe z funkčních materiálů, které jen tak vítr neprofoukne a déšť nepromočí a díky tomu si můžete užít ten správný komfort. To je základ zimního sportovního oblečení, ale v mrazivém počasí jsou nepostradatelné i rukavice. Při jejich výběru zaměřte svou pozornost nejen na správný střih a velikost, ale také na druh materiálu. Dbejte na tepelnou izolaci, vodní sloupec, prodyšnost a gumovou úpravu na dlaních i na prstech.

lyžování
Na lyže s přáteli. FOTO: Leki

Ochranné prvky nesmí chybět

Ptáte se, jak vybrat lyžařskou přilbu a brýle? Helma by měla mít co nejnižší hmotnost, co nejměkčí výstelku a důležitý je i praktický druh zapínání. Lyžařské brýle ochrání oči běžkaře před deštěm, sněhem, mrazem a slunečním zářením. Zlepšují jeho viditelnost i v nepříznivém počasí. Tvar a velikost brýlí proto vybírejte podle typu obličeje a popruh zvolte ideálně protiskluzový. Podstatná je velikost, těsnění a správné odvětrávání, které zabraňuje nepříjemnému mlžení. Kvalitní ventilace zajistí cirkulaci vzduchu uvnitř a zabrání kondenzaci par, což je při sportování v zimě velmi důležité. 

„ LYŽUJTE, POKUD MŮŽETE.“ Mad River Glen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *