koloběžka

Snubní a zásnubní prsten jsou dva zásadní šperky v životě. Připomínají nejprve zásnuby a poté svatbu. Jedny z nejvýznamnějších dnů od narození do smrti.

Rozdíl mezi zásnubním a snubním prstenem

Mnoho lidí si oba druhy prstenů plete. Při tom jde o různé účely a tím pádem také tvary.

Muž žádá vyvolenou o ruku a při tom jí navléká zásnubní prsten. Obvykle až poté jde žádat o ruku své budoucí ženy její rodiče a matce nese kytici růží.

Snubní prsteny už vybírají snoubenci spolu. Během svatby si je vymění před oltářem nebo na obecním úřadě a řeknou si své ano. Pokud budou mít štěstí a budou se vzájemně respektovat, budou nosit snubní prsteny až do konce života.

Zásnubní prstýnek nosí pouze žena, čímž dává najevo, že se bude vdávat. Navléká se na levý prsteníček. Pokud jste levačka, tak na pravý prsteníček.

Křesťanská tradice velí, že do roka a do dne od zásnub se má konat svatba. V současnosti to už není závazné pravidlo, ale je jasné, že už je čas na výběr a koupi snubních prstýnků.

Snubní prstýnky nosí oba manželé na levém prsteníčku, respektive pokud jsou leváci, tak na pravém prsteníčku.

Kam po svatbě se zásnubním prstýnkem? Manželka ho může úplně sundat a schovat jako vzácnou vzpomínku na úžasné období svého života. Nebo ho navlékne na opačný prsteníček než nosí snubní prsten. Případně si ho ponechá na prsteníčku spolu se snubním prstenem jako zajímavou dvojici osobních šperků. Navléká se nad snubní prstýnek.

Svatba pláž Dominikánská republika
Svatba na pláži. FOTO: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky

Jak vypadá zásnubní prsten?

Zásnubní prsten je osazen drahým kamínkem. Populární je diamant, ale uplatňují se i další druhy drahokamů. Pokud je třeba šetřit, neurazí ani dobře provedená bižuterie. Kovový kroužek je klasicky zlatý, ale u kreativnějších dvojic je možno uvažovat o stříbře, platině, případně speciálně upravené oceli.

Tvary a barvy zásnubních prstenů bývají volnější a někdy i docela divoké. Není třeba se bát zajímavých až extravagantních modelů, pokud je žena na takovou módu naladěná.

Úskalí zásnubních prstenů tkví ve faktu, že je často kupují muži, kteří chtějí překvapit svoji partnerku. Nemusí se úplně přesně strefit do jejího vkusu, neodhadnou předem cenu, kterou jsou ochotni zaplatit v klenotnictví, a neznají rozměr jejích prstu.

Na to existují tři jednoduché rady:

  • * Předem si ujasněte, kolik peněz chcete do prstenu investovat. V nabídce kamenných a internetových klenotnictví jsou dostupné modely v obrovském cenovém rozpětí. Jejich cenu ovlivňuje použitý materiál, drahokam a design.
  • * Pokud se nevyznáte v módě, zvolte jednoduchý prstýnek z bílého zlata a decentní diamantový kamínek. Tento neutrální design se hodí k téměř jakékoliv příležitosti.
  • * Velmi důležité je znát velikost prstu partnerky. Pokud nosí jiný prsten, půjčte si jej. O spolupráci na této malé lsti můžete požádat třeba její kamarádku. Obyčejným pravítkem pak změřte vnitřní průměr v milimetrech. Nebo je možné změřit vnitřní obvod pomocí svinutého papíru vloženého do prstenu. Můžete si také nasadit prsten na vlastní prst a na místě, kde se zastaví, změřte provázkem jeho obvod.

Pro hrubou orientaci: Většina žen má obvod prsteníčku přibližně 50 mm. Úzké prsty mají 46 mm a tlusté masité prsty až 60 mm. Pokud si nejste úplně jisti, je lepší koupit větší prsten, protože ho lze jednodušeji zmenšit než roztáhnout. Klenotníci tuto službu běžně dělají. Mnohdy dokonce garantují jednu úpravu velikosti prstenu zdarma. Vědí totiž, že muži nebývají nejlepší znalci módy. Doporučujeme proto ponechat paragon nebo fakturu, abyste na zvětšení či zmenšení prstenu měli nárok.

Snubní prsten volte konzervativní a jednoduchý

Snubní prsteny nosí oba manželé po celý život doma, v práci, v přírodě, s dětmi i na společenské příležitosti. Nemusí být drahý, ale měl by být důstojný. Každý chápe, že když se mladí lidé berou, teprve vstupují do společnosti, budují své postavení a vydělávají peníze spokojené soužití a ve prospěch rodiny. Drahé šperky si koupí později.

Těmto univerzálním požadavkům nejlépe vyhovují jednoduché prsteny z masivního zlata. Pokud mají na sobě drobnější ornament, nemusí to být na škodu. Rytinu se jménem nebo třeba datem svatby je vhodnější umístit dovnitř prstenu než na vnější stranu. Je to praktické opatření (prsten nezadrhává při pohybu rukou po jakékoliv ploše), není třeba ho často čistit (špína se nedostane do rytiny) není třeba řešit módu (ne každá rytina ladí ke každému oblečení).

Pokud se dvojice rozhodně pro netradiční snubní prsteny, měla by si položit několik vážných otázek:

  • * Máte raději klasické šperky, nebo dáváte přednost moderním tvarům a materiálům?
  • * Přitahují vás robustní prsten, nebo spíše jemné prstýnky?
  • * Potrpíte si na bohatě zdobené šperky, nebo preferujete jednoduchou eleganci?
  • * Zlato žluté, růžové či bílé, případně stříbro nebo ocel?
  • * Proč odmítáte staletími ověřenou klasiku?

Dobrá zpráva pro muže je, že snubní prsteny vybírají oba snoubenci společně. Odpadá tedy starost s tajným měřením velikosti prstů. Buď už je oba znají, nebo si je nechají změřit v obchodě.

Během mnoha let v manželství se většině lidí změní rozměry prstů. V klenotnictví si proto nechávají snubní prsteny zmenšit či zvětšit. U jednoduchých zlatých prstenů to není problém.

Upravovat ovšem nelze stříbrné a ocelové prsteny, protože hrozí jejich popraskání. Také prsteny s rytinou se těžko upravují, protože ornament nebo písmo by změnily svůj tvar. Velmi obtížná nebo dokonce nemožná je úprava prstenů atypických tvarů, s více kamínky, případně vyrobených ze dvou kovů.

Zásnubní a snubní prsten je možné sladit

Pro partnery, kteří spolu plánují životní události dlouho dopředu, se rýsuje možnost, že sladí zásnubní prsten se snubními. Buď to mohou udělat po zralé úvaze nebo po poradě s klenotníkem či zlatníkem, nebo si vyberou ze sad, které připravují designeři velkých obchodů i zlatnických značek.

koloběžka
Svatba na koloběžce. FOTO: Horydoly.cz

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *