Hodinky Casio

Japonec Tadaoe Kashio je pro celý svět symbolem poctivé práce, inovace a tvorby trendů. …že ho neznáte? Jeho osobně nejspíš ne, ale digitálky a kalkulačky Casio jistě ano!

On je vymyslel, on je vydupal ze země a on je vyráběl. I po jeho smrti patří Casio mezi nejsilnější hodinářské firmy světa.

Casio hodinky jsou pro současnou generaci synonymem pro sporttester, pro minulou generaci představuje digitální hodinky a pro ještě starší je symbolem kalkulačky. 

Světoznámou firmu na výrobu elektroniky založil Tadaoe Kashio hned po válce roku 1946 v rozbombardovaném Tokiu. Uchytil se na trhu s produktem yubiwa pipe, což je z dnešního pohledu kuriózní prsten, do kterého lze zasunout hořící cigaretu a kuřák má obě ruce volné na práci. Tadaoe Kashio vydělal na populárním prstenu tolik, že mohl financovat vývoj elektromechanických kalkulaček. Zase na nich vydělal a zisk dal do vývoje plně elektronických přenosných kalkulaček. Potom stejný postup zopakoval u digitálních hodinek a elektrických hudebních nástrojů. Ve všech těchto segmentech se stala expandující značka Casio japonským i celosvětovým tahounem.

Hudba a čas – vše elektronicky

Před čtyřiceti lety vytěžilo Casio své zkušenosti z přenosné elektroniky a stalo se vůdčí firmou v elektronických hudebních nástrojích a také hodinářství. Kdo nehrál na klávesový syntezátor Casio a na zápěstí nenosil digitální pánské hodinky Casio, byl společensky vyřízený.

Hodinky Casio
Hodinky Casio Vintage Maxi. FOTO: Hodinkovna.cz

Tehdy se na celém světě začaly vyrábět hodinky řízené krystalem křemenu. Systém quartz se uchytil v náramkových, digitálních i analogových hodinkách, ale také nástěnných hodinách, budících a velkých hodinách na veřejných místech. Casio sice quartz nevynalezlo a ani nepřispělo k jeho technickému zlepšení, ale umělo ho využít v hromadné výrobě do velice spolehlivých hodinek. Byl to první výrobce, jehož hodinky umožňovaly zobrazení času v různých časových zónách a ukazovaly také teplotu, atmosférický tlak a nadmořskou výšku.

Velmi populární se stala kombinace hodinek analogových a digitálních, které jsou řízeny rádiovým signálem z centrálních atomových hodin. Později se dobře prodávaly také náramkové hodinky spojené s miniaturní kalkulačkou. 

HODINKOVNA: Chytré hodinky neboli smartwatch

Hodinky Casio
Hodinky Casio Vintage. FOTO: Hodinkovna.cz

Casio hodinky se dnes prodávají s japonskou precizností ale zároveň s moderními funkcemi a cenově dostupné. 

Značka Casio neustále inovuje své modelové řady. Zákazníci od této značky očekávají nejnovější technologie i funkce. Casio tedy nejsou jen tradiční, elegantní hodinky, ale také chytré sportovní hodinky a sporttestery.

HODINKOVNA: Jak vybrat hodinky dle vzhledu

Hodinky Casio
Odolné hodinky Casio G-shock. FOTO: Hodinkovna.cz

Casio G-Shock jsou určeny pro sportovce, turisty a vůbec outdoorové použití. Jsou odolné proti nárazům, čemuž odpovídá jejich název, ale také vůči prachu, vodě, sněhu, mrazu a lidskému potu. V této modelové řadě lze vybrat synchronizací s atomovými hodinami, solární baterie, senzory měřící teplotu vzduchu nebo atmosférický tlak. Speciální série hodinek pro ženy se nazývá Casio Baby-G.

Casio Edifice hodinky je řada pro každodenní nošení do práce, do školy, venku i uvnitř. Většina designů v této modelové řadě je sice elegantní, ale zároveň s větší či menší příchutí sportu. Některé modely jsou vybavené chronografy, jiné solárními bateriemi, případně rádiovou synchronizací s atomovými hodinami.

Casio Protrek jsou vyloženě outdoorové hodinky pro turistiku, horolezectví, vodní sport, běh a cestování. Jsou osazené solárními bateriemi a všemi možnými typy zařízení jako je teploměr, barometr, kompas nebo výškoměr, které se hodí při pohybu a orientaci v terénu.

Casio Waveceptor jsou hodinky, které využívají rádiovou synchronizaci ukazatele času s atomovými hodinami po celém světě.

Casio Vintage odkazují na oblíbené modely z 80. a 90. let minulého století. Tehdy šlo o futuristický vzhled i funkce. Dnes je to spíš nostalgická vzpomínky na zajímavou historickou éru.

Casio Retro je řada analogových hodinek s kulatým pouzdrem i charakteristické obdélníkové hodinky s monochromatickým displejem. Některé z nich mají integrovanou kalkulačku. Srdcem hodinek je křemenný strojek quartz poháněný baterií. Starý styl není jen pro staré.

Jak se začala psát historie?

Majitel strojírenské firmy Tadaoe Kashio spolu se svými inženýry navštívil roku 1949 veletrh Business Show v Ginze. Nechali se inspirovat Američany a ihned se vrhli do vývoje kalkulaček. Od roku 1954 prodávala firma Casio japonské elektromechanické kalkulačky. Její hlavní inovací byly klávesnice pouze s deseti tlačítky. Do té doby se používaly velké klávesnice s jednou sadou tlačítek pro jednotky, druhou pro desítky, třetí pro stovky a tak dále. Pro srovnání: S takovými neohrabanými stroji se dělaly složité stavební nebo ekonomické výpočty ještě v 80. letech minulého století v Československu.

Dodejme historické pozadí: Japonsko rozpoutalo válku s USA a drtivě ji prohrálo. Američané na Japonce shodili dvě atomové bomby. Nebylo co jíst a poražená země žila z podstaty. Přesto americká okupační správa zavedla v ostrovní asijské zemi demokracii, dodávala jí znalosti i technologie. Japonští podnikatelé se chopili příležitosti, odhodili ideologii a vzali si z euroamerického prostoru poučení. Dlouho se jim ostatní smáli, že jenom kopírují. Až do doby, než svět ovládly hodinky Casio, auta Toyota, elektronika Sony a motocykly Yamaha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *