Chytré hodinky

Informace k nám přitékají jako stále silnější a rychlejší řeka. Jak tento nápor zvládnout? Využitím moderních technologií.

K mobilním telefonům, notebookům a tabletům přibyly chytré hodinky. Odevzdejte jim část své práce!

Tak zvané smartwatch používá celý svět. Lidé si s nimi usnadňují komunikaci mezi sebou, ale také jimi řídí čas, schůzky, telefonní čísla, dokonce i své zdraví, sportovní výkony a hudební vkus.

Nekonečné možnosti

Smartwatch neboli chytré hodinky se dají použít pro mnoho účelů. Vojenskou terminologií řečeno, na zápěstí máte velitelský štáb, který neustále sleduje zprávy ze smartphone, laptopu a mobilu, rozhoduje o jejich významu a vydává podle toho rozkazy, zda nadále útočit, nebo se raději bránit

Sportovní pohled hovoří o sledování životních funkcí a tělesných parametrů, které chytré hodinky porovnávají s dosaženými výkony v reálném čase, a upravují podle toho trénink nebo dokonce ukazují sportovci během závodu, zda má přidat nebo zpomalit.

Pokud máte blízko k businessu, nejspíš vidíte smartwatch jako kancelářského asistenta, který řídí váš kalendář. Plánuje schůzky, sleduje grafy, upozorňuje na kladné či záporné odchylky od normálu.

Sportovně laděné smartwatch Suunto. FOTO: Hodinkovna.cz

Chytré hodinky mají velké množství funkcí zabudované už do základních modelů. Za další si můžete připlatit. A téměř nekonečné možnosti otevírají aplikace, které lze stáhnou na internetu, případně je na webu rovnou používat.

Rozmyslete se, k čemu smartwatch opravdu potřebujete

Důležité tedy je, abyste věděli, k čemu chcete chytré hodinky používat. Jinak se v obrovském množství dat ztratíte, budete je neustále sledovat, ale nedostanete se k práci, kterou mají odvádět – tedy pomáhat vám v práci, v běžném životě či ve sportu. Proto si prostudujete nabídku předních výrobců anebo se poraďte v renomované prodejně.

S nabídkou chytrých hodinek je to stejné, jako v případě klasických hodinek, které pouze ukazují čas. Někomu stačí laciné digitálky, které neustále nosí na zápěstí. Jednou za pár let je zahodí a koupí si nové. Jiný vyžaduje složité přístroje s množstvím funkcí, případně speciální odolné modely do těžkých podmínek. Další si pořídí drahé mechanické hodiny ze Švýcarska, které mu slouží jako reprezentativní šperk.

chytré hodinky
Chytré hodinky. FOTO: Hodinkovna.cz

Sport nebo kancelář?

Nejčastějšími uživateli chytrých hodinek jsou v současné době amatérští i profesionální sportovci. Připojí své smartwatch k jakémukoliv počítači nebo mobilu pomocí bezdrátové technologie Bluetooth a i během sporování dělají, co jsou zvyklí.

Přijímají telefonické volání a textové zprávy rovnou do hodinek na ruce, mají přehled o dění na sociálních sítích, zajišťují si přístup k hudbě buď z mobilu nebo rovnou ze smartwatch, navigují v terénu, zaznamenávají zdolané trasy i výkony.

Standardní funkce najdete v téměř každé modelu chytrých hodinek:

  • čas – aktuální ve všech časových pásmech, stopy a odpočítávání času
  • budík
  • tep – měření tepu a hladiny stresu
  • krokoměr
  • energie – spálené kalorie
  • trasa – záznam zdolané trasy
  • GPS – navigace, aktuální rychlost, převýšení, mapy
  • teplota – aktuální počasí nebo záznam teplot během dne
  • blesky – bouřkový alarm
  • sportovní funkce – např. délka kroku, VO2max, uplavané bazény
  • tréninkové funkce – např. nastavení intervalů, omezení tepové frekvence
chytré hodinky Garmin
Běžecké chytré hodinky Garmin Forerunner. FOTO: Hodinkovna.cz

Následné nahrání do notebooku, mobilu nebo do sportovních aplikací na internetu umožňuje jednoduché, ale také velmi složité analýzy pro zlepšování sportovního výkonu. Tyto údaje se velice hodí také při cíleném hubnutí.

Navigační možnosti využívají všichni, kteří se pohybují v terénu – běžci, skialpinisté, vodáci, cyklisté na silničních i horských kolech, horolezci a mnozí další.

Pro kancelářské použití a běžný život ve městě se prodávají smartwatch, které dbají na design a mají typické sportovní funkce poněkud omezené. Zaměřují se za to na komunikaci pomocí mobilního telefonu. Poznáte je podle pečlivě zpracovaného pouzdra, společenského řemínku a možnosti změnit ciferník podle libosti. Mezi jejich důležité výhody patří bezkontaktní platby místo bankovní karty.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *