Vyšehrad

Stačí, že se lidé rojí na Petřínské stráni! Dejte sbohem přeplněným místům. Nechte se motivovat našimi tipy na místa, která jsou mnohem klidnější a kde budete moci popustit uzdu své umělecké duši. Na jaře se sluneční paprsky prodlužují, opeřenci zpívají a opojná vůně květů se ozývá na každém rohu. Lidem se začnou zapalovat lýtka.

Praha nabízí hojně míst, kde můžete prožívat svou vytouženou romantickou vycházku s novou či stálou drahou polovičkou – a nemusí jít jen o procházku! A nemusíte chodit ani na klišovitý Petřín nebo na nechvalně proslulou Letnou, Stromovku či Grébovku, kde se kvůli houfům dalších zamilovaných a turistů nebudete moci náležitě odreagovat. Vyzkoušejte mnoho našich tipů, ať už toužíte po přírodě, nebo po městských místech. Pokud nemáte s kým sdílet tyto nádhery, podívejte se na nejlepší seznamky.

Prokopské údolí s nádhernou vyhlídkou na Vltavu

Přírodní zastávka Prokopské a Dalejské údolí, která zahrnuje několik charakteristických památek a přírodní rezervaci Prokopské údolí, je mezi Pražany dobře známá. Je proto s podivem, že ne každý ji navštívil. Každopádně zde zamilované páry objeví spoustu prověřených i neznačených cest v lesích, kopečky, plochy po okrajích skal, kolem potoků, ovčích pastvin, jezírek a studánek.

Z Děvína a Ctiradu je úžasný výhled na potok a rozsáhlou část Prahy. Je možné strávit celý den procházkami a objímáním. Milovníci specializovaných památek se mohou svézt ze žvahovského nádraží nebo z přilehlých Jinonic přes dva viadukty Hlubočep Pražským Semmeringem na Smíchov, a to v podvečer.

Hlubočepy skály
Hlubočepské skály ční nad Prokopským údolím. FOTO: Michael Beránek

Večer s drinkem U svaté Anežky

Pokud si potřebujete posedět u sklenky vína, být v klidu a ocenit pocit, že se čas zastavil, navštivte vinárnu Svatá Anežka. Najdete ji v malebné Haštalské čtvrti, v odloučeném zázemí Anežské, kde již dlouhou dobu převládá věrná klientela. Jednoduchý interiér zahrnuje naprosto nemoderní styl, o to více je oživením pro trávení času. V případě, že potřebujete bezpečí, budete moci navíc využít salonek, který je často volný. Dámy by neměli zapomenout na klasické červené šaty.

Jeďte na bruslích až do Vraného

Páry s temperamentní duší mohou využít inline dráhu, která vede podél vodní cesty. Táhne se od Výtoně, přes Podolí, Braník, Modřany, Zbraslav až do Vraného nad Vltavou. Trať nabízí řadu důstojných zastávek s výhledy na vltavskou vodní cestu s labutěmi, křovinami, golfovým hřištěm, rozpadlými budovami a Zbraslavským zámkem.

cyklostezka Vrané
Cyklostezka podél Vltavy do Vraného končí na nejjižnějším bodu hlavního města Prahy. FOTO: Hana Suchá

Romantické potulování kolem Počernického rybníka

Největší pražské jezero, které vzniklo v 15. století, bylo vedle přilehlého zámeckého parku prohlášeno za přilehlou památku. V bohaté vegetaci se zde usadili kachny, potápky, lysky, moudivláčci, chocholačky a rákosní zpěvní ptáci. Kromě toho se zde vyskytují hejna labutí a volavek. Při procházce podél břehu a přes zastávku na vás dýchne duše dávných časů.

Káva v rezervaci Hvězda

Krásná přírodní památka Obora Hvězda, zahrnující renesanční zámek z 16. století, je jedním z nejčastějších míst, kde si obyvatelé Prahy 6 mohou odpočinout a vyvenčit své psí mazlíčky. Kromě rozvinutého lesa se zde navíc podél okrajů rozvíjí běžná lesní plocha a v severozápadní části chráněného území se nachází malé jezírko.

Pro ty, kteří sdílejí zálibu v historii, je letohrádek domovem Památníku národního písemnictví a výstavy. Nakonec je tu neuvěřitelná příležitost, jak si procházku skutečně zpříjemnit kvalitní kávou a zákuskem v nedaleké kavárně. Romantika ve stínu dubů, s vůní čerstvé mleté kávy.

Vyšehrad – klasická městská procházka

Vyšehrad je velmi známým cílem cestovatelů, ale mimo sezónu a v noci jich mnoho neuvidíte. A přesto je to do jeho středu kousek. Z hradeb máte krásný výhled na Prahu, je skvělé sedět na hradbách a lenošit na zahrádkách. Pro ty, kteří si s sebou nepřivezli dostatečné zásoby, je tu slušný bar Na Hradbách s pivem a masem na plameni, kde posedíte a poklábosíte až do půlnoci.

Vyšehrad Vltava
Podvečerní výhled z Vyšehradu na Vltavu. FOTO: Kuba Turek

Jiskra lásky zaplane na nenápadném Tyršově kopci

Přestože by Tyršův vrch v Michli mohl být sentimentálním místem pro malou večerní procházku s ohněm, pro řadu Pražanů je to místo neznámé. Je neudržovaná, neupravená, veřejně nepropagovaná, a tak je docela jednoduché se zde zašít spolu se svou drahou polovičkou a dívat se do plamenů po velkou část večera. Jistou jiskru zažehnete i se správný parfémem!

Grébovka v noci
Noční výhled z Grébovky do Vršovic a Nuslí (dole), na Bohdalec (vlevo), Tyršův vrch (uprostřed) a Jižní Město (vpravo nahoře). FOTO: Hana Suchá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *