finance a investice

S rapidně rostoucí inflací jsou investice stále žhavějším tématem. Uchránit své úspory před znehodnocením chce stále více lidí. Začátky v investičním světě ale mohou být krušné a matoucí. Přečtěte si, na co byste si jako nováčci měli dávat pozor.

  1. Horké tipy

Jako horké tipy se označují investiční příležitosti, které slibují vysoké výnosy s minimálním rizikem. Zaujala vás reklama na zajištěnou investici s ročním výnosem 10 %, nebo dokonce 15 %? U příliš lákavých nabídek zpozorněte. Ani ve světě investic vám nikdo nevysype balíky peněz do klína jen tak z plezíru. V momentě, kdy nabídka zní až moc dobře, hledejte v ní nějaký ten háček.

Každá investice má své tři proměnné – výnos, riziko a likviditu – které se vzájemně ovlivňují. S vyššími výnosy se zpravidla pojí vyšší riziko nebo nižší likvidita. Umění je najít tu správnou rovnováhu, díky které od investice získáte přesně to, co potřebujete.

  1. Neosobní přístup

Investiční svět je neuvěřitelně rozmanitý a každý si v něm musí najít vlastní místo. Někteří se vydají konzervativní cestou, jiní vystřelí vstříc neznámému. Důležité ale je ujasnit si, zda jste konzervativec nebo střelec, a nenechat se do ničeho tlačit. Pokud vám investiční firma nebo finanční poradce bude vnucovat plány, které nejsou podle vašeho gusta, dejte od nich ruce pryč a běžte hledat o dům dál. Investovat byste měli s čistou hlavou. Stres z příliš vysokého rizika nebo nedostačujících výnosů by mohl způsobit, že uděláte neuvážené rozhodnutí s fatálními následky.

  1. Nedostatečně diverzifikované portfolio

Nevsázet všechno na jednoho koně je zlaté pravidlo investování. Ať už pracujete s akciemi, nemovitostmi, nebo dluhopisy, zajistěte si dostatečně diverzifikované portfolio. V případě neúspěchu jedné investice tak nepřijdete o všechny své finanční prostředky.

finance a investice
Investice jsou žhavé téma. FOTO: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *