Polštáře a peřiny

Nejvyšší správní soud potvrdil, že provozovatel hotelu může zakázat vstup dětem do 15 let v případě, že pro to má legitimní důvody. Zamítl kasační stížnost České obchodní inspekce, která tvrdila, že by to bylo diskriminační jednání.

„Provozovatel hotelu může zakázat vstup dětem do 15 let, pokud pro to má legitimní důvody, jedná transparentně a odpovídá to jeho obchodnímu modelu,“ je uvedeno ve zprávě k rozsudku.

Případ se týká rozhodnutí České obchodní inspekce, která pokutovala provozovatele wellness hotelu s nudistickou zónou za to, že neumožňoval pobyt dětem do 15 let.

Inspekce označila vyloučení všech dětí mladších 15 let z ubytovacích služeb za nepřiměřený prostředek k dosažení klidné rekreace. Uložila provozovateli pokutu 10 000 korun.

Provozovatel hotelu podal žalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, který rozhodnutí ČOI zrušil a případ jí vrátil k dalšímu posouzení. ČOI poté podala kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten stížnost zamítl a potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance.

„Soud na rozdíl od České obchodní inspekce dospěl k závěru, že vyloučení osob mladších patnácti let z ubytovacích služeb představuje přiměřený a nezbytný prostředek vedoucí k cíli, kterým má být v případě tohoto hotelu zajištění klidného a tichého prostředí vhodného k relaxaci,“ uvedla v rozsudku soudkyně Nejvyššího správního soudu Lenka Krupičková.

ČOI jako alternativy plošného zákazu vstupu dětem do 15 let navrhovala vykázání dětí rušících hotelové hosty nebo vykázání těch dětí, u nichž jsou oprávněné obavy, že budou hosty rušit. Podle soudů je to nerealizovatelné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *