Hostivař tramvaj

Umění pro město je v plném proudu. V různých místech Prahy už druhým rokem ožívají zanedbané stěny a podchody, které vybrala porota v uměleckých soutěžích projektu MuralArt UM. V rámci tohoto projektu letos vznikne celkem 12 nových intervencí.

Plavkyně Hostivař
Hostivařskou tramvajovou smyčku vymaloval David Mazanec. FOTO: Martin Micka

V minulých dnech byl dokončen velkoplošný mural na tramvajovém obratišti Nádraží Hostivař. To proměnil David Mazanec v jednu velkou plovárnu, kde plavkyně krouží dokola v nekonečné denní a noční smyčce, podobně jako tramvaje, jejichž „život“ autora inspiroval.

Hostivař tramvaj
Plavkyně plavou v Hostivaři u tramvaje. FOTO: Martin Micka

„Projektem MuralArt UM jsme v době pandemie a zavřených galerií chtěli lidem zpřístupnit umění a současně podpořit umělce, kteří přišli o příjmy. Tyto umělecké intervence ve veřejném prostoru mají skvělý ohlas, lidé dříve nevlídnými místy už nemusí jen rychle procházet. V oživování zanedbaných zdí a zákoutí v centru Prahy i na sídlištích budeme určitě pokračovat,“ říká Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch.

PANORAMA Tramvajová smyčka Nádraží Hostivař
Kliknutím otevřete velké panorama. FOTO: Tomáš Micka

Od roku 2016 mělo hlavní město v plánu realizovat program 2 % pro umění ve veřejném prostoru, který vznikl jako alternativa k socialistickým „čtyřem procentům na umění“. Tento projekt ale nevygeneroval žádný přírůstek do veřejného prostoru. Současné vedení města jej proto transformovalo do současné podoby s názvem Umění pro město. 

TIP DESÍTKA.cz: Podívejte se také do Chorvatské ulice na zajímavé mozaiky.

INFO: Umění pro město

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *