Podlaha

Výběr podlahy je jeden z nejdůležitějších kroků při návrhu interiéru. Její materiál a vzhled ovlivní celkové vnímání i užívání místnosti. V tomto článku se podíváme na PVC a vinyl jako jedny z možností pro použití při realizaci podlah.

PVC podlahy mají na trhu své nezastupitelné místo. Jsou levné, snadno se pokládají, jejich údržba je nenáročná. Hodí se pro podlahové vytápění (vždy si ale raději ověřte u výrobce pro konkrétní typ podlahy). Výhodou je jejich otěruvzdornost, která zajistí odolnost i proti řádění vašich dětí i domácích mazlíčků. Pocitově jsou teplejší než laminátové podlahy, ale chladnější než dřevo nebo korek. Jejich kratší životnost vyvažuje snadná výměna. Když se vám podlaha omrzí, koupíte si zkrátka novou v jiném barevném provedení. Rychle tak změníte vzhled bydlení.

Protože není PVC jako PVC, pojďme se společně podívat na jednotlivé druhy a jejich odlišnosti.

Měkčené PVC 

Tradiční typ, veřejně známý pod nesprávným označením „lino“. Linoleum se prodává většinou v rolích. Kvalitnější krytiny mohou mít také antistatické, protiskluzné či elektrostatické povrchové úpravy. Napodobeniny vzorů přírodních textur jsou čím dál kvalitnější. Do koupelny, kuchyně a jiných frekventovaných prostor si vybírejte krytinu vždy dle třídy zátěže. Při výběru se také dívejte na tloušťku podlahoviny (měla by mít alespoň 2 mm) a na celkovou gramáž (hmotnost na čtvereční metr) – čím vyšší, tím lepší. Tento typ podlahy se celoplošně lepí k podkladu. Jednotlivé díly se mezi sebou svařují. Samotný podklad by měl být čistý a rovný. V menších místnostech se někdy pokládá volně, ale jde spíše o zlozvyk, ospravedlnitelný jen ve výjimečných případech.

Neměkčené PVC (Vinyl) 

Má vysokou elasticitu a odolnost proti otěru. Jedním typem je heterogenní podlahovina – základem je gumová vrstva, na kterou se nanáší dekor. Jedná se v podstatě o fototapetu, hlubotisk, který umožňuje věrnější napodobeniny přírodních textur. Tisk se následně zaleje vrstvou vinylu. Mezi tyto vrstvy se pro zvýšení tvarové a rozměrové stálosti vkládá ještě sklovláknitá mřížka. Povrch je vytvrzován polyuretanovou vrstvou a může být i strukturován v souladu s dekorem nebo zdrsněn z uživatelských důvodů. 

Vinyl se nejčastěji vyrábí ve čtvercových a obdélníkových formátech. Podlaha se přímo lepí k podkladu. V nabídce je také vinylová plovoucí podlaha se zámkovým spojem, která se může položit i na stávající podlahovou krytinu (koberce se však z hygienických důvodů odstraňují). Je potřeba dodržet dilatační spáry po 12,5 m, což se většiny uživatelů pravděpodobně týkat nebude. 

obývací pokoj
Moderní jednoduchý obývací pokoj s PVC podlahou. FOTO: Andrea Davis – Unsplash.com

Dle struktury rozlišujeme také PVC podlahy homogenní a heterogenní. 

Homogenní PVC

Homogenní PVC krytina je jasnou volbou pro ty, kdo očekávají dlouhodobou funkčnost a životnost podlahy. Výrazně delší trvanlivost a stálost vzoru vychází z homogenní struktury. Vzor podlahy je v celém jejím řezu, a to je důvod, proč po mnoho let zůstává beze změny. Krytina mívá na povrchu polyuretanovou vrstvu, která usnadňuje čištění. Homogenní PVC nemá tak širokou nabídku vzorů. 

Heterogenní PVC

Heterogenní PVC je dnes oblíbenější pro svou rozmanitou nabídku dekorů. Podlahovina je složena z PVC vrstvy, která je ve srovnání s homogenní PVC podlahou tenčí, fototapety, sklovláknité mřížky (pro zachování tvarové stálosti a vyšší pružnosti) a finální povrchové vrstvy z průhledného PVC s PUR úpravou pro snadné čištění.

Podlaha
Vinylová podlaha. FOTO: Gianmaria Saccenti – Unsplash.com

Údržba a čištění 

Péče o PVC podlahy je snadná, což jim výrazně přidává na oblíbenosti. Na běžné nečistoty stačí vysavač nebo vlhký mop. Při silném znečištění se doporučuje polyuretanový čistič. Vždy se ale řiďte konkrétním doporučením výrobce. Jen tak zajistíte maximální životnost materiálu. 

Podlaha
Podlaha je základ každého pokoje. Christopher Burns – Unsplash.com

DESÍTKA.cz: čtěte také Zútulněte si domov barvou roku 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *