Chorvatsko moře

Jadranské pobřeží bylo vždy skutečným klenotem. Když turisté hledali alternativu k letoviskům západní Evropy, objevili toto pobřeží, aby se pak Balkán ponořil do války. Jakmile tyto boje skončily a Jugoslávie se rozpadla, turisté se postupně vraceli. Nejvíce z toho bezpochyby vytěžilo Chorvatsko – nová země s pouhými několika miliony obyvatel.

S více než 1100 kilometry členitého pobřeží na pevnině a dalšími 2500 kilometry lemujícími 1246 ostrovů a ostrůvků nemá Chorvatsko o pláže nouzi. Mnohé z nich jsou skalnaté, jiné písečné a další lemují hladké bílé oblázky, ale všechny omývá teplá a čistá voda Jadranu.

Při tak velké nabídce je těžké vybrat nejlepší pláže v Chorvatsku. Stačí říct, že pokud se vydáte na některou z níže uvedených, nebudete zklamáni. Dalo by se říct, že je to tak trochu loterie jako online casino, ale v této chorvatské plážové loterii je téměř každý výhercem.

Windsurfing Chorvatsko
Windsurfing v Chorvatsku FOTO: Opicakuz

Pláž Stiniva, Vis

Vis je ostrov známý jako útočiště Titových partyzánů a útočiště britských komand bojujících proti nacistům za druhé světové války. Je vzdálen dvě a půl hodiny jízdy trajektem ze Splitu a pláž Stiniva si v minulosti vysloužila titul nejlepší pláže v Evropě.

Ostrov Vis je nejvzdálenější z hlavních dalmatských ostrovů. Je to kouzelné místo s několika malými městečky, řídce osídleným vnitrozemím a pobřežím členitým izolovanými zátokami. Nejnápadnější z nich je Stiniva, obklopená téměř kruhem skalnatých útesů, s jediným úzkým otvorem do moře. Lze se k ní dostat po extrémně drsné cestě vedoucí dolů z odlehlé vedlejší silnice, ale mnohem snazší je dostat se sem lodí.

Pláž Zrće, ostrov Pag

Pláž Zrće je polárním opakem Stinivy, je velká, snadno přístupná, ampliónová a nabízí málo stínu. Pokud je vám méně než 30 let a jste připraveni se bavit, je to rozhodně to pravé místo, protože Zrće je rozhodně ta nejlepší pláž pro klubery. oto místo není nic jiného než světově proslulé pro své velkolepé letní hudební festivaly, plavby při západu slunce, noční kluby pod širým nebem a 24hodinové večírky.

Pláž najdete nedaleko města Novalja na sluncem spalovaném ostrově Pag, který je se severodalmatskou pevninou spojen mostem.

Pláž Baška, ostrov Krk

Ostrov Krk v Kvarnerském zálivu je největším chorvatským ostrovem, na kterém se nachází mnoho krásných pláží. Pravděpodobně nejlepší pláží na Krku je pláž Baška, která se nachází poblíž města Baška, které leží na jihovýchodním konci hlavní silnice ostrova.

Chorvatsko moře
Chorvatská pláž. FOTO: Opicakuz

V okolí města se nachází několik pláží, z nichž nejpřístupnější a největší je centrální pláž Baška. Je dlouhá téměř dva kilometry a lemuje ji množství barů, restaurací, kempů a hotelů. Další populární pláž na tomhle ostrovu je nádherná, téměř 2 kilometry dlouhá Vela Plaza, která je hlavní pláží Bašky na ostrově Krk a skutečným rájem pro dovolenkáře toužící po slunci! Pro mnohé je to dokonce jedna z absolutně nejkrásnějších pláží v Chorvatsku.

Zlatni Rat, Brač

Pláž Zlatni rat je jednou z nejznámějších chorvatských pláží a nejznámější je asi pohled shora. Často se jí kvůli jejímu charakteristickému tvaru říká Zlatý mys nebo Zlatý roh, je to nádherně zlatý úsek oblázků, který se táhne až do Jadranu a jehož tvar se s přílivem a odlivem stále mírně mění. Tento pohyblivý jazyk oblázků, vzdálený 4 km od Bolu, je ideální pro milovníky windsurfingu. Zlatni Rat se vypíná do Jaderského moře a tvoří trojúhelník pláže lemované borovým lesem, na němž se nacházejí ruiny římské vily.

Punta Rata, Brela

Punta Rata se nachází na Makarské riviéře, jižně od Splitu pod pohořím Biokovo. Pobřeží v okolí Brely, na úseku dalmatské pevniny známém jako Makarská riviéra, tvoří řada pěkných oblázkových pláží lemovaných borovými lesy. Tento úsek dlouhý 300 metrů je oblíbený u místních rodin, kterým stromy poskytují vítaný únik od pálícího letního slunce. Zvláštností tohoto místa je Brela Stone, obrovský balvan jen kousek od pobřeží, na kterém rostou borovice.

Dubrovník moře
Rozbouřené moře u Dubrovníku. FOTO: Opicakuz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *