Tupolev

Bezpilotní letoun sovětské výroby TU-141 Striž spadl minulý týden na chorvatský Záhřeb. Naštěstí nikoho nezranil. Stále není jasné, zda Tupolev vypustili Rusové nebo Ukrajinci, kteří ho mají jediní ve výzbroji. Zda nesl bombu. A zda to byl úmysl nebo omyl.

Letadlo se zapíchlo do vchodu mateřinky

Praha 10 má s takovým úletem zkušenost již od roku 1988, kdy téměř stejný stroj TU-143 Rejs spadl na mateřskou školku Mládežnická v Záběhlicích. Zřejmě ho vypustila okupační Rudá armáda ze své základny v Milovicích. Na letounu se stala technická závada a stroj se zřítil 16. února 11:25 h. Nad zemí stačil otevřít padák a neovladatelně doplachtil do vchodu mateřinky. Také v tomto případě se naštěstí nikomu nic nestalo.

TU-143
Bezpilotní letadlo SSSR Tupolev 143 Rejs dopadlo do vchodu mateřské školy Mládežnická v Záběhlicích roku 1988. FOTO: Centrum pro dokumentaci totalitních režimů

Rudá armáda spolu s Veřejnou bezpečností okamžitě okolí uzavřela. Komunistická média vydala prohlášení, že se jednalo o chybu na létajícím meteorologickém zařízení.

Výzvědné i bombardovací letadlo

TU-141 a 143 patří do první generace sovětských bezpilotních letadel. Může snímkovat krajinu pod sebou, přenášet televizní signál anebo nese stodvacetikilogramovou bombu. Jeho dolet je zhruba 1000 kilometrů. Rudá armáda s ním udělal dobré zkušenosti především v hornatém terénu, jakým jsou například Brdy, kde dokázal létat bez větších problémů ve výškách okolo 200 metrů nad terénem.

Do roku 1995 byla také ve výzbroji československé a později české armády. Dnes je morálně zastaralý.

TU-143
Bezpilotní letadlo TU-143 Rejs přistálo na padáku do mateřské školy Mládežnická v Záběhlicích roku 1988. FOTO: Centrum pro dokumentaci totalitních režimů

Omyl či záměr? Rusové nebo Ukrajinci?

Proudový letoun měří 18 metrů a plně naložený váží 1,5 tuny. Většina je již vyřazených z provozu, ale je možné, že v zoufalé válce o Ukrajinu mohla jedna z válčících stran vytáhnout ze skladu starý stroj a ten vojákům uletěl na špatné místo. Z ukrajinského válčiště přeletěl Maďarsko (40 minut), Rumunsko (3 minuty) a dopadl v Chorvatsku do městského parku.

Jeho trasu je nutné zadat předem. Je možné určit nejen cíl, ale také několik otočných bodů, přes které poletí. Není řízený rádiem, a proto nelze po startu nijak zasahovat do jeho letu. Kromě technické závady, jako před 35 lety nad Záběhlicemi, se uvažuje také o záměně koordinát, podle kterých se letoun bez pilota orientuje.

Letoun totiž záhřebského parku Jarun. Stejné jméno ovšem nese i obec poblíž Žitomiru na Ukrajině, kde se válčí. Shodou okolností se v Chorvatsku i na Ukrajině nacházejí města Žitomir.

TU-143
TU-143 Rejs dopadlo do Záběhlic roku 1988. FOTO: Centrum pro dokumentaci totalitních režimů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *