Gutovka

Bečvářův statek mezi Gutovkou a Strašnickou a přilehlé pozemky ve Strašnicích za jednu a půl miliardy korun podléhají restitučním nárokům už 30 let. Zdá se, že letos by se případ mohl u soudu dořešit.

Mezi tím byli odsouzeni k dlouholetým vězením tři úředníci, kterým se podařilo vracení majetků ukradeného komunisty nezákonně nasměrovat k bývalým příslušníkům Státní bezpečnosti a pozemky nakonec skončily u pražských politických šíbrů.

Soud teď rozhodne, zda se nezákonně ukradený majetek vrátí státu a ten ho předá do oprávněných rukou. Zatím je zaplombovaný, což znamená, že se s ním až do soudního rozhodnutí nemůže jakkoliv hýbat.

Nikdo z Bečvářovy rodiny se vracení rodinného majetku nedožil. Úředníci Pozemkového fondu předali majetek lidem bez pokrevního příbuzenství s Bečvářovými. Po statkáři Janu Mariovi Bečvářovi, hlavě rodu, jemuž patřily na území dnešní Prahy nejrozsáhlejší polnosti, nezůstal nikdo, kdo by mohl získat jeho majetek podle restitučních pravidel zpět. Nezůstali žádní příbuzní ani závěť.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *