Podzim na Zahradním Městě.

Bavorský lékař dr. Klaus Märtens, bojující ve Wehrmachtu roku 1945, si zlomil chodidlo na konci 2. světové války. Těžké kožené vojenské boty byly pro jeho zraněnou nohu příliš tvrdé, a tak zkoušel ušít něco pohodlnějšího. Dopracoval se k botám s měkkou kůží a tlustými podrážkami. Vtip tkvěl v tom, že byly vyrobené z pneumatik, a proto odpružené.

Když doktorovu vylepšenou obuv uvidět strojní inženýr Dr. Herbert Funke, byl nadšený. Společně založili obuvnickou firmu. Prodej šel dobře. Hlavní zákaznickou skupinou se staly starší a bohatší ženy.

Příběh martensek neboli gládů souběžně s Německem běžel už od roku 1901 v Anglii. Rodina Griggsů založila obuvnickou továrničku ve městečku Wollaston. Specializovala se výhradně na robustní pracovní boty značky Gladiator s bezpečnostní kovovou špičkou.

Martensky
FOTO: Eobuv.cz

Když Němci Märtens a Funke začali roku 1959 inzerovat za kanálem La Manche, reklama zaujala Billa Griggse. Zájem o inovativní, vzduchem odpruženou podrážku, vyústil v koupi patentu pro Velkou Británii. Boty dostaly ikonické žluté prošívání, kultovních osm dírek, na podrážku otisk ochranné známky AirWair a slogan With Bouncing Soles. Model dostal jméno Dr. Martens 1460 a vyrábí se dodnes. Celý svět je zná jako kvalitní pánské martensky 

Kultura vyrostla z chudé ulice

Praktická dělnická obuv se v 70. letech stala poznávacím znamením skinheads. Divoká mládež, často bez práce, na nízkém stupni společenského žebříčku, se neustále prala v ulicích. Ke rvačkám se dokonale hodily nejen vysoké pevné boty, ale také letecké bundy bombery, úzké džíny a sestřih na plešato.

Martensky
FOTO: Eobuv.cz

Martensky nosili pankáči Sex Pistols, skladatelé artrockových oper The Who, psychedeličtí rockeři The Doors i věrozvěstové beatu The Beatles. Všichni se opíjeli jako o závod, futrovali se drogami, spali všichni se všemi, zažili raketový výstup na umělecký piedestal a mnozí zemřeli velmi mladí.

Martensky
FOTO: Eobuv.cz

Oblíbené boty mladých lidí na celém světě

Dnes patří moderní pánské glády i martensky do standardního šatníku mladých lidí. Včetně dívek a žen.

Oceňují pohodlí, nezničitelnost a nadčasový design, který na ulici nikdo nepřehlédne. Jsou to boty na dlouhá léta, které se hodí k mnoha outfitům a povyšují celkový look na originální vzhled. Při tom se osvědčují na normální chození po městě, do terénu, se psem do parku nebo na divoký koncert.

Nabídka martensek se během minulých desetiletí rozrostla na vysoké i nízké modely, černé i barevné, hladké i zdobené, na tkaničky i se zipem, s olejovanou nebo hladkou kůží.

Martensky
FOTO: Eobuv.cz

Díky tomu vévodí městskému, dravému, bojovému i ženskému outfitu se stejnou grácií a elegancí. Dříve subkulturní symbol, povinná součást oblečení punkáčů a metalistů, a před nimi praktická dělnická obuv, se staly nadčasovým prvek pánského i dámského oblečení.

Mladistvý outfit pro každého

Masivní šněrovací martensky ladí s džíny, košilí a bundou typu bomber nebo křivák. Takový outfit se hodí především do školy, do hospody nebo do města.

Barevné glády, kalhoty ve stylu vintage se zvýšeným pasem, potištěné triko a casual sako nosí lidé v kreativních profesích do kanceláří nebo ateliérů.

Martensky
FOTO: Eobuv.cz

Jednoduchý klasický outfit složený z černých bot, modrých džín a bílého trika, případně kvalitního svetru, saka či bundy, se obléká kamkoliv, kde situace nevyžaduje formální společenské oblečení. Nejlépe vynikne na dobře stavěném těle, jehož mužské nebo i ženské křivky zvýrazní.

Pro zimní období se šijí zimní modely zateplené přírodní ovčí vlnou. Beránek uvnitř výborně hřeje a je příjemný na nošení.

Martensky
FOTO: Eobuv.cz

Na závěr obecná rada: Jednobarevnou obuv lze kombinovat s pestrobarevným oblečením, s divokými vzory a výraznými motivy. Dá se nosit i s výraznými sukněmi jakýchkoliv střihů od mini po maxi. Naopak barevné boty, případně se zdobením je vhodné sladit s oděvy v decentním jednobarevném provedení. Ve stejném stylu a barevném odstínu jako boty by měly být doplňky – opasek, kabelka nebo batoh, čepice, brýle, případně rukavice.

Glády
FOTO: Eobuv.cz

            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *