Praha 10 zrekonstruovala bývalé kino Vzlet. Poté vypsala konkurz na provozovatele. Od letošní divadelní sezony se kulturního centra Vzlet ujala společnost Ústředna, která sdružuje autorské divadlo Vosto5, barokní orchestr Collegium 1704 a biograf Kino Pilotů.

Na vybavení nového kulturního centra vybírala peníze Ústředna v crowdfundingové kampani, kde získala 1,2 milionu korun. „Vybrané peníze jsme investovali především do světelné a zvukové a video techniky do našeho sálu, bylo třeba také vybavit kavárnu, upravit šatny a postavili jsme ještě jeden bar přímo u hlavního sálu. Samozřejmě jsme nezapomněli ani na děti, kterým jsme vytvořili příjemný prostor,“ uvedla PR manažerka Vzletu Sára Pospíšilová.

Sokolské kino nepřežilo socialismus

Vzlet (dříve také Bio Vzlet, Kino Vzlet a Produkční dům Vzlet) je kulturní centrum na nároží Holandské a Norské ulice u Heroldových. Bylo postaveno jako sokolské kino v roce 1921 ve stylu art deco. Provoz kina vydělal v roce 1932 na stavbu nové budovy Sokola Vršovice.

V roce 1902 věnovala vršovická obec místnímu Sokolu pozemek v tehdejších Městských sadech (dnes Heroldovy sady) vedle Vršovického zámečku ke sportování. V roce 1920 zde bylo postaveno cvičiště a kino. Kino promítalo do 70. let 20. století. Poté v jeho budově sídlil sklady filmového archivu.

Roku 2007 začala rekonstrukce, která se táhla až do loňska. Od letoška je Vzlet znovu kulturním domem.

VZLET na DESÍTKA.cz

2020 Vzlet provozuje Ústředna (kino, orchestr, divadlo)

2019 Kino Vzlet hledá provozovatele

2018 Nekonečné Bio Vzlet

2012 Co je s kinem Vzlet?

INFO: Vzlet

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *