Havarovat nikdo z nás nechce. Pokud ale jezdíte, je třeba být na tuto možnost připraven. Jak se po nehodě chovat a na co nezapomenout, abyste mohli využít vašeho pojištění vozidla a škody z nehody co nejvíce minimalizovali?

Kdy volat policii?

V roce 2020 se na českých silnicích stalo 94 794 nehod, denně tedy průměrně dojde ke stovkám nehod. Lehce bylo zraněno 20 880 osob, těžce 1807, na silnicích zemřelo 460 osob. Ve většině se naštěstí jedná o nehody, při kterých nedojde k úrazu a jsou z kategorie tzv. lehkých nehod. Pokud se nehoda stane i vám a nejste zraněni, je třeba co nejdříve zastavit, auto označit výstražnou značkou a světly. Oblečte si reflexní vestu a běžte obhlédnout místo nehody a stav ostatních účastníků.

Nehoda, u které je odhadovaná škoda do 100 000 korun, nedošlo při škodě na zdraví a majetku a není podezření, že některý z účastníků je pod vlivem alkoholu a návykových látek, se nemusí hlásit policii. Je však třeba sepsat dokument pro pojišťovnu, který má řadu náležitostí. Pro tyto účely zasílá pojišťovna svým klientům, kteří u ní uzavřeli povinné ručení nebo havarijní pojištění, speciální standardizovaný formulář, tzv. evropský záznam o nehodě. V něm se zadávají údaje o účastnících nehody, dále pak popisuje průběh nehody od obou účastníků.

Havarovaná vozidla si pečlivě nafoťte, nezapomeňte na detaily poškození. Pokud zjistíte, že vozidlo není způsobilé jízdy, pak je třeba přivolat asistenční službu. Ta bývá součástí snad každého povinného ručení, neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Asistenční služba zajistí odtažení vozu do servisu, a to buď do smluvního servisu pojišťovny.

Havarijní pojištění kryje škody viníkovi

Nehodu nahlašuje ten, kdo nehodu nezpůsobil. Viník nehody je povinný mu k tomu předat veškeré potřebné údaje o vozidle a své pojišťovně. Škody, které jste způsobili druhé straně vy, se hradí z povinného ručení.

Pokud chcete, abyste získali také náhradu škody, které vznikly vám jako viníkovi nehody, musíte mít uzavřené havarijní pojištění. Nejvýhodnější havarijní pojištění vyberete pomocí kalkulačky havarijního pojištění, kde se srovnávají nabídky na havarijní pojištění od několika pojišťoven zároveň. Stačí pouze vyplnit registrační značku a údaje o vozidle potřebné pro výpočet povinného ručení a havarijního pojištění se zadají automaticky. Dále je třeba ještě vyplnit vaše rodné číslo pro zjištění bonusů za bezpečnou jízdu, nebo PSČ vašeho bydliště.

Během chvilky obdržíte nabídky na pojištění auta rozdělené do tří kategorií, nejvyšší kategorie Premium zahrnuje také balíček povinného ručení s havarijním pojištěním. Na vás pak je, abyste si vybrali pojištění, které vám vyhovuje nejlépe.

Pojišťovna se postará i o totální škodu

Pokud máte uzavřené havarijní pojištění, způsobili jste nehodu a chcete získat prostředky na opravu, pak se musíte obrátit na svou pojišťovnu, která se postará o likvidaci případu. Pokud má nehoda závažné následky a vaše auto je ve špatném a neopravitelném stavu, zajistí pojišťovna výpočet totální škody na vozidle. Cena, kterou za havarované vozidlo obdržíte, závisí na celé řadě faktorů. Likvidátor pojišťovny musí vrak obhlédnout a poté stanovit, jaká je pojistná hodnota vozidla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *