Dražší jízdné v Praze se platí ode dneška v městské hromadné dopravě a také v příměstské dopravě PID. Pouze ceny za Lítačku zůstávají v původní výši.

Lítačka na rok, čtvrtletí nebo měsíc

Roční Lítačka se prodává za 3650 Kč (dospělí) anebo 1280 Kč (junioři 15-18 let, studenti 18-26 let a senioři 60-65 let).

Měsíční Lítačka stojí 550 Kč, resp. 130 Kč. Čtvrtletní stojí 1480 Kč, resp. 360 Kč.

Zdarma jezdí děti do 15 let a senioři nad 65 let.

Krátkodobé jízdenky

Jízdné 90 minut přijde na 40 Kč (15-60 let), resp. 20 Kč (60-65 let). Jízdné 30 minut stojí 30 Kč, resp. 15 Kč.

Jízdné na 24 hodin stojí 120 Kč, resp. 60 Kč.

Na 72 hodin se prodává jednotná jízdenka za 330 Kč.

Krátkodobé jízdenky neplatí na Petřínskou lanovku. Lítačky a celodenní kupony na lanovku platí. Samostatná jízdenka na Petřín stojí 60 Kč.

Stejné podmínky platí na Airport Express z Letiště Václava Havla na Hlavní nádraží. Samostatná jízdenka stojí 100 Kč.

V Praze zůstává přeprava zdarma pro kočárky, psy, přiměřená zavazadla a jízdní kola nebo koloběžky. Výjimkou jsou psi ve vlacích, za které se platí podle tarifů železničních dopravců 20 Kč.

Pražská integrovaná doprava jezdí mezi městy

Příměstský systém PID také zdražuje. Jedno pásmo vyjde na 10 Kč. Týká se to vlaků i autobusů. Pražané mohou jízdné mimo Prahu kombinovat s pražskou Lítačkou. Ušetří tak za jízdenky až na okraj hlavního města.

PID se stále rozšiřuje. V současnosti se na něj jezdí v okruhu zhruba vymezeném městy Mnichovo Hradiště – Roudnice – Louny – Rakovník – Příbram – Vlašim – Zruč nad Sázavou – Golčův Jeníkov – Kolín – Nymburk.

Kromě levnějšího jízdného nabízí Lítačka pro tuto oblast také jednotnou jízdenku. Pomocí mobilní aplikace si cestující může najít a ihned koupit jízdenku z místa odjezdu do cíle bez ohledu, kolika dopravními prostředky pojede a jací jsou jejich provozovatelé. Navíc mu Lítačka automaticky započítá snížení jízdného díky pražskému ročnímu, měsíčnímu nebo čtvrtletnímu kuponu.

Přeprava jízdních kol a koloběžek pro dospělé a také psů a jiných domácích zvířat se řídí podle pokynů průvodčích nebo řidičů, přepravních řádů a je zpravidla zpoplatněna dle konkrétních tarifů.

INFO: Pražská integrovaná doprava

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *