Kostel svatého Václava ve Vršovicích na Čechově náměstí.

Oprava radnice je obehraná písnička několika posledních zastupitelstev Praha 10. Řešila ji ODS pod Milanem Richterem i Bohumilem Zoufalíkem, nakapsovat se chtělo ANO se starostkou estébačkou Radmilou Kleslovou, vyslalo na to spřátelenou Zelenou Ivanou Cabrnochovou, na tomto tématu vyjela jako na koni do čela radnice Vlasta se současnou starostkou Renatou Chmelovou.

DESÍTKA.cz: Vlasta vyhrála, nová radnice se stavět nebude

Původní plán byl, že úředníci panelákovou radnici ve Vršovické 68 opustí a postaví se nová budova budova. ANO prosazovalo koupi pozemku na Hagiboru u Želivského a pak ustoupilo s tím, že nastrčilo Zelené, aby tlačili na koupi výstavbu na místě Strašnické školy u metra. První varianta by byla by byla šíleně drahá a druhou variantu by nepovolil pražský Magistrát, kterému patří budova školy, byť dočasně opuštěné.

Miliardový rozpočet

Současná koalice pod vedením Vlasty tedy pomalu rozjíždí opravu stávající budovy. Měla by stát přes miliardu korun, což je přibližně celoroční rozpočet Městské části Praha 10.

Již existuje základní projekt rekonstrukce radnice a hrubý rozpočet. V něm je ovšem zakopaný pes. Praha 10 si musí na tak velký projekt půjčit peníze od hlavního města Prahy. Dosavadní rozpočet zní na 1 102 864 586 Kč.

Jenže Magistrát půjčí půl miliardy korun za podmínky, že celkový rozpočet nepřesáhne jednu miliardu a padesát milionů korun. Což Praha 10 už teď překračuje a lze očekávat, jako na každé stavbě, že stavební práce budou nakonec o několik procent vyšší. Důvodem obvykle bývají komplikace, které se během stavby objeví a nemohl je předpokládat stavebník ani zadavatel.

Pro představu, o jak velké peníze jde, dodáváme, že každý obyvatel Praha 10 zaplatí za opravu radnice ze svých úspor přes 1000 Kč. Včetně dětí, důchodců a lidí bez práce.

Comments

  1. V příspěvku je několik nepřesností. Vychází to na více než 10 000 Kč na občana, nikoliv jen 1 000Kč. Stará škola v Olšinách i okolní pozemky jsou historicky svěřené městské části. Nic se zde kupovat nemuselo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *