Kupte si roční kupon na lítačku. Jeho cena zůstává stejná. Všechny ostatní jízdenky v Praze výrazně podraží.

Městská hromadná doprava bude od srpna dražší a zvedají se také pokuty za jízdu načerno. Podívejte se na ceny nejoblíbenějších tarifů:

Jízdenka Stará cena Nová cena
Jízdné 30 minut 24 Kč 30 Kč
Jízdné 90 minut 32 Kč 40 Kč
Jízdné celodenní 110 Kč 120 Kč
Jízdné celoroční 3650 Kč 3650 Kč
Pokuta za jízdu načerno 800 Kč 1000 Kč
Parkování P+R celodenní 30 Kč 50 Kč
Parkování P+R celodenní u centra 50 Kč 100 Kč
Měsíční jízdné pro lidi v hmotné nouzi x 165 Kč

O zdražení rozhodli radní hlavního města Prahy po deseti letech. Jedná se fakticky o dorovnání inflace, kterou za tu dobu připustila vláda a prezidentem jmenované vedení České národní banky.

Pražské jízdné mohou cestující kombinovat se středočeským jízdným. Nutno dodat, že ve Středočeském kraji se ceny zvedly ještě více než v Praze.

Jízdenky Pražské integrované dopravy platí v metru, autobusech, tramvajích, na Petřínské lanovce a ve vlacích na území Prahy. Po doplacení ceny na ně lze cestovat na celém území, které obsluhuje dopravní systém PID včetně rekreačních vlaků a cyklobusů.

Pomoc pro cestující bez peněz

Příjemnou novinkou jsou dva druhy úlev. Lidé, kteří jsou evidováni v hmotné nouzi, si mohou koupit výrazně zlevněný měsíční kupon za 165 Kč nebo čtvrtletní kupon za 444 Kč.

Všichni cestující, kteří si přes aplikaci Lítačka koupí více jízdenek, se během jednoho dne automaticky sčítá jízdné. Pokud by přesáhlo 120 Kč, až do dalšího dne se přestane odečítat. To odpovídá ceně celodenního kuponu.

Pokuta stojí tisícovku

Pokuta pro černé pasažéry se zvyšuje za 800 Kč na 1000 Kč. V případě, že si provinilec koupí do pěti dnů roční kupon, zaplatí pokutu jen 800 Kč. Dosud to bylo 400 Kč.

Tramvaj číslo 22 jede do Hostivaře. FOTO: Mates

Papírové lístky, předplatné kupony a elektronické jízdné

Jízdenky na pražskou MHD lze koupit nejen v automatech u metra a na důležitých místech ve městě, ale také osobně v sídle Dopravního podniku hlavního města Prahy Na Bojišti a prodejních okéncích, nejčastěji umístěných ve stanicích metra. Elektronicky je možné jízdenky koupit přes SMS z chytrého i tlačítkového telefonu. Pohodlná je mobilní aplikace Lítačka.

Comments

  1. Co udelat se starymi jiz drive zakouopenymi listky? Je mozne je pouzit nebo nekde vratit ci vymenit? Dekuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *