byt

Čeká vás prodej bytu či domu, ale bojíte se, že se vám nepodaří „vyšponovat“ cenu dané nemovitosti na uspokojivou částku, případně máte strach ze zbytečných průtahů? Jednoduchá rada zní – obraťte se na bytového designéra a využijte stále oblíbenější službu zvanou home staging (někdy též fotostaging). V čem příprava nemovitosti spočívá a jaký je její konkrétní přínos?

Vyladěný bytový design „táhne“

Spousta lidí považuje investici do bytového designéra za zbytečnou a nehodlají platit za službu, ve které nevidí smysl. Stále totiž převažuj názor, že si budoucí majitel přetvoří nemovitost k obrazu svému, a není proto důvod ji před plánovaným prodejem jakkoliv vylepšovat. Jenomže to je chyba – bytový designér interiér upraví tak, aby fotografie přilákaly co nejvíce zájemců. Na realitních trzích západoevropských zemí je home staging dávno standardem a pozvolna se rozšiřuje i u nás. Některé realitní kanceláře dokonce nabízí home staging zdarma.

Jedno z pravidel realitního trhu zní: šance na úspěšný prodej je přímo úměrná počtu prohlídek. A dobrý inzerát s líbivými fotografiemi přitahuje pozornost jako magnet. S rostoucí poptávkou není nutné snižovat prodejní cenu, ale naopak ji lze nastavit odvážněji. Jakmile se na vás začne obracet více zájemců, nebudete nuceni jednat s těmi, kteří se snaží vyjednat výraznou slevu. Naopak vám bude jasné, že vaše nabídka není „mimo mísu“, protože kdyby ano, jen těžko vás kontaktuje tolik potenciálních kupců.

Krásný byt se prodává rychleji a dráž. FOTO: MAXIMA reality

Emoce hrají důležitou roli

V minulosti přistupovali zájemci o koupi nemovitosti k výběru ryze pragmaticky. Mezi hlavní kritéria patřily dispozice, lokalita, občanská vybavenost a cena. Samozřejmě to platí i dnes, ale s tím, jak se doba zrychluje, se kupující stále častěji rozhodují podle toho, zda na ně nabídka působí dobrým dojmem – tedy emotivně. A jsou to právě atraktivní fotografie, které mají tu moc zaujmout, a tím výrazně zvýšit šanci na úspěch, třeba i navzdory určitým nedostatkům.

5 největších výhod home stagingu

Vyšší zisk

Prioritou každého prodejce je prodat co nejvýhodněji. Díky home stagingu si můžete přijít na desítky až stovky tisíc korun navíc. Zatímco ostatní zlevňují, vy cenu navýšíte třeba o 10 %.

Mnohem rychlejší prodej

Pokud je pro vás zásadní rychlý prodej, rozhodně home staging nepodceňujte – dle odborníků se profesionálně upravené byty a domy prodávají o 70-80 % rychleji než nemovitosti, které úpravou neprošly. O ty nejlepší je tak enormní zájem, že z nabídky mizí do 24 hodin.

Dokonalý první dojem

Podle psychologů si zájemce o koupi nemovitosti utváří názor na nabídku v prvních 90 vteřinách. Home staging je jasnou volbou pro každého, kdo nechce první dojem nechat na náhodě, ale naopak zapůsobit co nejlépe.

Vyčištění a zkrášlení bytu se při prodeji mnohonásobně vrátí. FOTO: MAXIMA reality

Žádný šedý průměr

Inzertní servery jsou naplněné ohromným množstvím inzerátů, které jsou si podobné jako vejce vejci. Velmi často se vyznačují amatérskými fotografiemi, jež zájemce spíše odrazují. Byty a domy po home stagingu naopak doslova září.

Využitý potenciál

Z obyčejných fotografií mnohdy není patrné, jak je daná nemovitost výjimečná. Home staging je způsob, jak ji prezentovat v nejlepším světle. Zkušený designér moc dobře ví, jak rozmístit nábytek a doplňky, aby se interiér zalíbil většině lidí a ukázal plný potenciál.

Resumé? Home staging vám umožní zvýšit cenu nemovitosti a zároveň ji podat mnohem rychleji i bez rekonstrukce, která nemusí být rentabilní. O tom, jak postupovat v případě jednotlivých místností, si můžete přečíst v článku na téma home staging na blogu MAXIMA REALITY.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *