Určitě znáte povinné ručení a havarijní pojištění, ale existují i další pojistné produkty pro určité situace. Které z nich jsou mezi řidiči nejznámější a kdy se vyplatí? Sjednáte-li si více pojistných produktů na auto naráz, dostanete u většiny pojišťoven slevu.

Sjednejte si pojištění včetně dalších služeb a ušetřete

Mnoho řidičů považuje všechny jiné pojistky kromě povinného ručení za zbytečnost. Komplexní havarijní pojištění vám však může ušetřit tisíce korun, stejně tak připojištění pro specifické situace – pokud si jej sjednáte společně s povinným ručením, získáte u většiny pojišťoven zajímavou slevu na pojistném. Dále si můžete cenu za pojištění auta snížit i na základě roční frekvence placení, počtu let bez nehod (bonusy za bezeškodní průběh) či si můžete vybrat společnost s lepší cenou pojistky. Nad kterými pojištěními auta a řidiče byste přitom měli uvažovat?

Povinné ručení pro každé vozidlo

Povinné ručení, správněji pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je povinné pro všechny zaregistrované vozy. Jedná se o pojistku, jež majiteli kryje materiální škody a újmu na zdraví třetích osob v případě způsobení dopravní nehody. Pojišťovna tyto škody uhradí do výše pojistného limitu, ten by proto měl být jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr pojistky. V případě hromadných nehod se totiž může náhrada vyšplhat až do milionů korun.

Havarijní pojištění pro zodpovědné řidiče

Havarijní pojištění na rozdíl od povinného ručení kryje škody na vašem vlastním autě. Kromě různých poškození a poruch vám pojišťovna vyplatí plnění i v případě poničení vozu přírodním živlem nebo vandaly. Lze také sjednat pojistné krytí pro případ odcizení vozidla. Pokud chcete ušetřit, sjednejte si povinné ručení a havarijní pojištění dohromady jako zvýhodněný balíček.

Máte havarijně pojištěné auto? FOTO: Gustavo Fring – Pexels

Úrazové pojištění pro životní realisty

Úrazové pojištění řidiče, případně i spolucestujících v autě, kryje trvalé zdravotní následky nebo smrt v důsledku nehody. Pojišťovna následně vyplatí pojištěnému nebo jeho blízkým plnění, které rodině ekonomicky usnadní přestát těžké chvíle. Úrazové pojištění si můžete sjednat i pro méně závažné úrazy či dny strávené v nemocnici jako náhradu výpadku příjmů.

Samostatná připojištění vhodná pro různé okolnosti

Existuje mnoho typů připojištění, které chrání řidičovu peněženku jen při určitých situacích, jde např. o připojištění čelního skla, nadstandardních asistenčních služeb, střetu se zvěří, odcizení vozidla, přepravovaných zavazadel a další. Připojištěním můžete částečně nahradit havarijní pojištění, jedná se však o ochranu za specifických okolností a vozidlo nebude chráněno komplexně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *