Zóny placeného stání jsou zavedeny téměř ve všech městských částech v centru Prahy. Na Praze 10 by začaly platit loni od 24. srpna ve Vršovicích a části Vinohrad, 5. října pak ve Strašnicích a 2. listopadu v Malešicích.

Pokud se v pražských parkovacích zónách stále ještě úplně neorientujete, pomůže vám malý přehled. Zjistíte v něm, kde zaparkujete zadarmo i jak si zažádat o parkovací oprávnění.

Parkovací zóny v Praze

V modrých zónách mohou stát pouze rezidenti, a to pouze s platným parkovacím oprávněním. Parkovací kartu vám městská část vydá na základě trvalého pobytu v dané čtvrti a prokázání vlastnictví vozidla. Cena parkovacího oprávnění na jeden rok je 1200 Kč a sjednáte ho jednoduše online stejně jako povinné ručení.

Jabloňová ulice na Zahradním Městě v dešti. Kde se tady parkuje? FOTO: Kuba Turek

Fialové zóny slouží pro smíšené parkování. Majitelé parkovacích karet tu mohou stát bez omezení, ostatní maximálně 24 hodin, a to jen po platbě v parkovacím automatu nebo skrze aplikaci Virtuální parkovací hodiny.

Pro krátkodobé návštěvy slouží oranžové zóny. Stání je zde časově omezeno nejčastěji od 8:00 do 20:00 hodin. Cena za parkování v placených zónách závisí na místě, zpravidla to bývá 40 Kč, 60 Kč nebo 80 Kč za hodinu.

Oprávnění k parkování kontrolují monitorovací auta. Za neoprávněné parkování v modré zóně je pevně stanovená pokuta ve výši 500 Kč. Nejvíce pokut v loňském roce se rozdalo v městské části Praha 1 a Praha 5.

Kde v Praze parkovat zadarmo?

Ve vybraných placených zónách můžete stát bez placení o víkendu, svátcích a ve všední dny od 20:00 do 8:00 hodin. Další možností, jak ušetřit za parkovné, jsou obchodní centra, která zpravidla nabízejí časově omezené parkování. Další možností jsou okrajové části Prahy, kde zóny jednoduše zatím nejsou. Ať už jsou to Podolí, Střížkov nebo třeba Vysočany.

Comments

  1. Dobrý den, jak se řeší dlouhodobé parkování, když bydlím u přítelkyně na Praze 10-Strašnice, ul. Dětská, ale nemám tam trvalé bydliště a chci tam parkovat pracovní auto vlastněné s.r.o., které mohu užívat pro parkování v bydlišti?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *