Autoři turistických průvodců Petr David a Vladimír Soukup pokračují v recyklaci svých textů. Zdánlivě efektní knihu o Praze vydali v nakladatelství Euromedia Group. Píšeme „zdánlivě efektní“, protože na první prolistování tak vypadá.

Knihu koupíte v knihkupectví Kosmas.

Jenže při čtení a prohlížení je to naleštěná bída. Grafika vypadá jako z konce minulého tisíciletí, nezajímavé fotografie jsou nasnímané levným kompaktem a ještě přiostřené softwarem, text je pel-mel budící dojem nahodilosti. Žádný systém jsme ve výběru popisovaných objektů neobjevili.

Pokud knihu otevřete, můžete si přečíst o Pražském hradě, Hradčanech, Malé Straně, Starém Městě, Josefově, Novém Městě, Vyšehradě, Zbraslavi, Bohnicích, Klánovickém a Krčském lese.  a také o chudinských Slatinách a přilehlém zábavním parku Eden.

Praha 10 je v knize zastoupená zábavním parkem Eden a sousední chudinskou čtvrtí Slatinami.

Samotné texty k jednotlivým popisovaným místům jsou poněkud plytké. Obvykle začínají shrnutím historických dat a jmen, následuje suchopárný popis objektů, k nim jsou přidány rychle převyprávěné pověsti a případně pár zajímavostí z posledních desítek let.

Čtení těchto narychlo uplácaných článků není nic, co by čtenáře povznášelo. Poučení zájemci o historii znají fakta i legendy. Pro ostatní čtenáře chybí souvislosti a vlastně i důvod, proč číst. A do toho se pletou zjevné nesmysly, jako Bořivojovo ovládnutí Žiži, Perunovo obětiště na Petříně, dívčí hrad na Děvíně, či utrpení Židů ve městě.

Všechno jsme už mohli číst v jiných publikacích zhusta vydaných v jejich nakladatelství Soukup a David.

Praha záhadná a tajemná. REPRO: Desítka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *