Botič

Každý rok v říjnu se splouvá Botič. Do úzkého koryta se vydá několik stovek lodí. Na březích pracují desítky fotografů. Poradíme vám, kde ulovíte nejlepší záběry.

Pořízené fotky si můžete zvěčnit ve fotoalbu a v budoucnu se k fotkám vrátit a zavzpomínat. Pokud raději vystavujete nejlepší fotky na zdi, budou vás pravděpodobně více zajímat fotorámečky.

Voda teče celé dopoledne

Hromadné splutí Botiče není nijak organizované, každý může vyplout, kdy chce a na jaké lodi chce. Nezávodí se. Skončit je možné kdekoliv po trase.

Rozhodující je pouze, kdy teče voda z Hostivařské přehrady do potoka. To zajišťují vodáci po dohodě s hrázným. Koryto se naplní okolo 9:30 h a na vodu má smysl se vydat přibližně do poledne, kdy hrázný kohouty na přehradě uzavře.

Celá trasa po březích Botiče se dá pohodlně projet na kole nebo na koloběžce. Všechny fotopointy jsou jednoduše dostupné na těchto dopravních prostředcích.

1. Roura

Fotografové a filmaři tady mají žně. Průjezd úzkou rourou se dá fotografovat shora i zdola. Pod rourou se mnoho posádek nechtěně koupe a koluje v silném vracáku. Nevýhodou pro fotografování je, že se zde motá mnoho lidí – vodáci startují nad rourou i pod Rourou, jejich doprovody je povzbuzují a náhodní diváci na procházce dotvářejí poněkud zmatečnou kulisu.

Botič, nájezd kajakáře do Roury pod Hostivařskou přehradou. FOTO: Kuba Turek

2. Ulice U Břehu

Stojíme na náplavce u zábradlí na adrese U Břehu 47 a sledujeme skrumáž pod námi. Potok se zde prudce stáčí doleva a v zatáčce roste několik stromů přímo v řečišti. Na ně se namotávají nezkušené posádky nafukovacích i pevných kanoí.

Botič, kajakáři se navzájem potopili pod Hostivařskou přehradou. FOTO: Hana Suchá

3. Jez Rybí přechod

V hlubokém zářezu pod ulicí U Břehu 13 opatrně sejdeme po trávě k malému jezu, kde se dají udělat efektní snímky lodí zanořených až po paluby do vody. Jez Rybí přechod je malý, ale výživný.

Jez Rybí přechod na Botiči. FOTO: Hana Suchá

4. Stará Hostivař

Chodník ve staré Hostivaři vede těsně nad vodou a spojuje hotel Selský dvůr s Kozinovým náměstím. Tady se fotografují romantické podzimní obrázky s barevnými stromy, probleskujícím sluncem a starými domy.

Pramice pluje po Botiči ve Staré Hostivaři. FOTO: Kuba Turek

5. Jez Marcela

Jednoznačně největší atrakce pro videoamatéry na Botiči. Vysoký sklopný jez se pokoušejí splout mnohé posádky a nejméně polovina z nich v podivných pozicích končí hlavou dolů. Nedobrovolně se zde koupají kajakáři, kanoisté i vodáci ve vzducholodích. Nejlepší záběry uděláte z kamenného ohraje přímo nad jezovou hranou a poté pod ní, když se postavíte na šikmou, mokrou kamennou vyzdívku břehu.

6. Jez u Záběhlického zámku

Nad jezem se výborně fotografují skupinové fotografie, protože se zde srocuje více lodí, aby vodáci posoudili své šance pro splutí jezu. Ve scenérii hraje roli též široká vodní hladina, plovoucí listí a barevné podzimní stromy na březích.

Botič, nad jezem u Záběhlického zámku. FOTO: Kuba Turek

7. Pod Jižní spojkou

Tady se mění přírodní meandry Botiče na vybetonované koryto. Změna přichází náhle za zatáčkou a mnohé posádky se na to nestačí připravit. Nenápadný nízký stupeň vytváří pod sebou dlouhý válec, což pro fotografy znamená, že vodáci dělají roztodivné figury ve snaze z válce uniknout. Fotky odtud bývají vděčné.

Botič, stupeň v potoce pod Jižní spojkou v Záběhlicích. FOTO: Hana Suchá

8. Stupeň U Seřadiště

Pod mostem uprostřed kamenného hlubokého koryta hučí nejmohutnější stupeň s velkým válcem. Efektní fotografie kombinující světlo a stín, stříkající vodu a zajímavé grimasy vodáků se snímají nejlépe přímo od vody pod mostem. Čím blíže se dostanete k padající vodě, tím budou snímky lepší. Pozor ale, abyste nesklouzli do hluboké vody a nekolovali pod jezem spolu se zvrhnutými vodáky.

Nejtěžší stupeň na Botiči se staví do cesty vodákům v ulici U Seřadiště. FOTO: Kuba Turek

9. Stupeň Grébovka

Vysoký stupeň Grébovka se dá snímat ze všech stran a ještě k tomu z můstku pro pěší, který překonává Botič kousek pod stupněm. Doporučujeme teleobjektiv, protože přímo pod padající vodu se pěšky nedostanete.

Stupeň Grébovka je nejvyšší na Botiči. FOTO: Hana Suchá

10. Ústí Botiče do Vltavy

Botič vtéká silným proudem do Vltavy tunelem. Tunel končí na náplavce, ze které lze dobře fotografovat jak tmavý tunel, tak vodáky na Vltavě s pozadím historických Hradčan, případně s historickým Železničním mostem nad vodou. Pokud umíte fotografovat ve vlhkých podzemních prostorech, dají se udělat zajímavé snímky přímo v tunelu, kudy přijíždějí vodáci. Tunel má u pravé zdi (ve směru vchodu do podzemí) vybudovaný chodníček, kterým se dá projít několik stovek metrů do nitra tunelu.

Botič ústí do Vltavy pod Železničním mostem. FOTO: Kuba Turek


Zobrazit místo World of rivers. Světové řeky. na větší mapě

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *