Olga Richterová

Advokátka Adéla Šípová a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová podaly trestní oznámení na Vrchní státní zastupitelství v Praze kvůli podezření z podvodů, který mají páchat e-shopy nabízející roušky a respirátory. Všechny trestné činy jsou ve stavu nouze trestány vyšší sazbou, tedy delším pobytem ve vězení a vyššími pokutami.

Trestní oznámení míří na 11 e-shopů, z nichž některé jsou ovládány stejnými osobami: Huglo.cz, Rivalenti.cz, Svetomat.cz, NeniPostovne.cz, Vsevakci.cz, Kafar.cz, PostovneZdarma.cz, PostaZdarma.cz, Zizer.cz, Rouska-na-oblicej.com, Nelaslovakova.com.

Podvody v elektronickém obchodování

„Zákazníkům často i nyní po více než měsíci nebylo doručené zboží, některé e-shopy mají anonymní vlastníky v zahraničí, zveřejňují nepravdivé informace včetně fiktivních recenzí, zneužívají fotografie, a dokonce i loga známých médií, vyzývají k platbě již zaplaceného zboží, komunikují pouze skrze automat, a dokonce evidujeme e-shop, který použil prokazatelně falešné dokumenty. Apeluji proto na občany, aby byli obezřetní při nákupu zdravotních ochranných pomůcek a vyhledali poctivé prodejce respirátorů,“ řekla kladenská právnička Adéla Šípová pro iDnes.cz.

„Lidé se nás ptali, jaká je šance, že získají zpět aspoň své peníze. Proto v trestním oznámení žádáme kriminalisty o pečlivost, aby výsledkem případného trestního řízení byla i možnost uplatnění náhrady škody. Je zarážející, pokud někdo vnímá pandemii jako příležitost k obohacení, a o to závažnější jsou tyto případy, kdy mezi podvedenými jsou i zdravotníci,“ komentovala na na stejném místě pirátská poslankyně za Prahu 10 Olga Richterová.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *