Nový babybox byl umístěný do Vinohradské nemocnice. Matka ho najde u vchodu do pavilonu M1 nedaleko vjezdu do nemocnice ze Šrobárovy ulice. V momentě, kdy je dítě do schránky uloženo, vyšle se signál na anesteziologicko-resuscitační kliniku.

„Personál děťátko vyzvedne a podle jeho velikosti rozhodne, zda patří na dětskou kliniku, nebo novorozenecké oddělení,“ uvádí ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Nejstarší babybox se přestěhoval

Zajímavostí je, že babybox se dostal na Vinohrady z kliniky v Hloubětíně. V tamním zámečku sídlí GynCentrum, která umístila babybox jako vůbec první v Česku.  Klinika se rekonstruuje, a proto se domluvila s Vinohradskou nemocnicí, že babybox projde opravou a poté bude umístěn sem.

V babyboxech bylo nalezeno už 197 čerstvě narozených dětí. Mnohé mohly skončit velmi špatně, například v popelnicích nebo pohozené v lese,  jak se dělo v minulosti.

Vedle Vinohradské nemocnice jsou v Praze babyboxy umístěné ve zdravotnických zařízeních na Náměstí Míru a v Jilemnické ulici. Po celém Česku jich je celkem 76.

Poslední tři okresní města bez babyboxů jsou Žďár nad Sázavou, Louny a Tachov. Tam se chystá jejich zřízení v nejbližší době.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *