Ruské kuželky se hrají závodně, ale daleko častěji jen pro radost. Je to podobné jako u ostatních disciplín s koulemi. Klasické kuželky mají svoji sportovní ligu, ale kuželkáři si chodí zahrát hlavně pro zábavu. Stejně tak se chodí v partě na bowling, s kamarády na kulečník, karambol, pool, snooker…    

Ruské kuželky je v Česku jedna z nejoblíbenějších venkovních her už od 1. Československé republiky. Hrál je Masaryk i Beneš, nejspíš i Gottwald. Dříve byly součástí hospodských dvorů a restauračních zahrádek. Později se nejvíce rozšířily jako nepostradatelná součást herních prvků v nejrůznějších rekreačních zařízeních. Na táborech, v kempech, chatových osadách, u koupališť i v hotelových areálech je hráli naši prarodiče a rodiče, hrajeme je my a budou je hrát i naše děti a případně vnuci.

Ruské kuželníky lze ovšem najít třeba i v tělocvičnách, na soukromých zahradách, ve sportovních areálech nebo parcích.

Jednoduchá hra

Kuželník pro ruské kuželky nepotřebuje dráhu, rozběžiště ani automat na stavění sražených kuželek. Je to velmi jednoduchá hra. Skládá se z 9 dřevěných kuželek v kosočtvercovém rozestavení, kovového nebo dřevěného stojanu ve tvaru šibenice a koule zavěšené na provazu či řetězu. Pod stojanem je vodorovná deska, může být mobilní ze dřeva či plastu, nebo stabilní z betonu či asfaltu, na kterou se kuželky staví.

Hrát může jen jeden hráč, nejobvyklejší je dvojice či trojice soupeřů, ale mohou proti sobě nastoupit celá družstva. Toto sportovní odvětví zvládnou také děti, senioři i tělesně handicapovaní hráči.

Pravidla ruských kuželek

Hráč se postaví jeden až jeden a půl metru od stojanu. Vezme do ruky zavěšenou kouli. Vypustí ji tak, aby se na závěsu zhoupla a opsala oblouk.

Při zpětném zhoupnutí musí koule zezadu narazit do stojících kuželek. Přímá rána zepředu neplatí. Stejně tak je proti pravidlům, když hráč kouli po první ráně nezachytí a nechá ji znovu zhoupnout tak, aby srazila dosud stojící kuželky.

Smyslem hry je srazit co nejvíce kuželek, podobně jako v bowlingu nebo klasických kuželkách. Hráč má na sražení kuželek tři hody. První hod směruje do plných, další dva jsou dorážky. Poražené kuželky se z hracího pole odklízejí.

Bodování

Za každou sraženou figurku získává hráč jeden bod. Mimo to může získat bonifikaci za obtížnější sražení kuželek. Bonifikaci lze v rámci série o třech hodech získat pouze jednu.

Bonifikace za sražení

Pouze libovolná řada tří krajních kuželek +5 bodů
Pouze prostřední řada kuželek +7 bodů
Pouze prostřední kuželka +10 bodů

Ruské kuželky. FOTO: Zahradnizabava.cz

Dřevěné ruské kuželky jsou vysoké 30–35 cm a každá váží 570 g. Hmotnost dřevěné koule je 620 g. Kuželky i koule jsou vyrobeny z tvrdého bukového dřeva s lakovanou povrchovou úpravou. Závěs je kovový a pozinkovaný.

Pro tuto hru se v Česku používá označení ruské kuželky, ačkoliv s Ruskem nemají historicky nic společného. Ve světě se jim říká také švédské kuželky, venkovní kuželky a závěsné kuželky.

Hra splňuje normy ČSN EN 71–1,2,3 pro kvalitu materiálů a zdravotní nezávadnost a ČSN EN 1176 pro bezpečnost dětských hřišť.

Závodní hráči se sdružují v České asociaci ruských kuželek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *