ziphome1 Pozemky bývají obecně považovány za vhodnou investici. Vyplatí se do nich investovat ještě dnes a které lokality platí za ty pro investory nejatraktivnější?

Proč investice do pozemku

Pozemek je vnímán jako investice stabilní a velmi málo riziková. V okamžiku ekonomické krize neztrácí na ceně, majitel navíc nemusí řešit organizační záležitosti typu převodu energií. Pozemek generuje jen velmi málo starostí s jeho údržbou.

Kromě toho se v případě potřeby dá i rozdělit, případně k němu naopak přikoupit půdu okolní. Obecně tak lze pozemky považovat za velmi flexibilní investiční příležitost.

Výše popsaným výhodám odpovídá i procentuální nárůst hodnoty cen. Ten činí 6,6 % meziročně. To vytváří z pozemků i nyní poměrně výnosnou investici, která nevzrůstá nijak prudce, ale svému majiteli přináší výnos stabilní. Od roku 2010 podle statistik realitních kanceláří vzrostla cena pozemků v průměru o 21 %.

Cena půdy obecně roste vlivem toho, že jí existuje pouze omezené množství. Jedná se tak o určitou trvalou hodnotu, která v každých ekonomických podmínkách udržuje jistotu zhodnocení. Můžeme tak dokonce tvrdit, že bezcenný pozemek prakticky neexistuje.

Kde se vyplatí investice do pozemků

I u pozemků můžeme ale samozřejmě vypozorovat určité rozdíly. Lze říci, že pozemky v blízkém okolí velkých měst pro investory představují zajímavou investiční příležitost. Zde hlavně zájemci vyhledávají ty menší, na nichž plánují zbudovat řadové domky.

Co se menších měst týče, poptávka v těchto lokalitách vládne po rozsáhlých pozemcích, na kterých posléze vyrostou rodinné domy, jež svým majitelům garantují vyšší míru soukromí.

Tradičně nejlépe je na tom hlavní město a jeho blízké okolí. Po pozemcích v Praze je nejvyšší poptávka, proto investoři mají, s nadsázkou řečeno, doslova žně a mohou si dovolit požadovat vyšší ceny.

ziphome2

Špatně si nevede ani Zlínský kraj, kde si mohou vlastníci počítat dokonce 2000 Kč za čtvereční metr. Na výstavbu rodinného domu přitom optimálně potřebujete alespo?? 800 čtverečních metrů, ideálně 1000 nebo více.

Opačná situace je u pozemků v Ostravě. Levně je také v Ústí nad Labem. Obecně se ale příliš prudký pokles cen v současné době předpokládat nedá. Pozemky na prodej reflektují situaci s byty. Nemovitosti se obecně dostaly po prudkém růstu cen do fáze mírné stagnace.

Jak lze pozemek zhodnotit

Hodnota pozemku do značné míry sice vyplývá z jejich omezené nabídky, v závislosti na konkrétním plánovaném využití (rekreační či průmyslový objekt, stavební parcela) ale můžeme usilovat o jeho další zhodnocení.

Větší cenu tak jednoznačně například bude mít pozemek vybavený inženýrskými sítěmi. Cena zasíťovaného pozemku se může vyšplhat i na dvojnásobek původní hodnoty.

Rizika investic do pozemků

Počítat musíme v první řadě s tím, že pozemek je sice investicí stálou, avšak peníze nám neplynou průběžně. Jednoduše a prakticky vysvětleno: Byt pronajmete, u pozemku však něco podobného možné obvykle není.

Předtím, než pozemek se záměrem investovat koupíte, byste si měli informace o něm ověřit informace v katastru nemovitostí. Pamatujte ale, že ani sebepečlivější kontrola nemůže rizika zcela odstranit. Do určité míry je nákup pozemku rizikový vždy. Problematické jsou především možné regulace, zejména co se územního plánu týče.

Katastr vám současně zodpoví ještě jednu důležitou otázku: Za kolik se skutečně prodej pozemku realizoval a kolik peněz si máte reálně připravit. Je totiž potřeba vzít v potaz, že například v inzerátech na realitních serverech jsou obecně ceny poněkud nadsazené. Vyjadřují totiž optimální stav, tedy za kolik by jejich majitelé pozemky rádi prodali, nikoli za kolik je posléze prodají.

INFO: ZipHOME.cz – realitní seznamka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *