Vršovická ulice je jednou z hlavních komunikací, které spojují Prahu 1 s centrem hlavního města. Zároveň je páteřní cyklistickou trasou podle pražského generelu cyklistické dopravy. Jenže darmo mluvit! Cyklistů tu jezdí pomálu, protože je tu stále něco ohrožuje. Může za to projektant.

Na Vršovické ulici se totiž neustále střídají nebezpečně namalované cyklopruhy mezi vozovkou a parkujícími automobily, chaoticky na asfaltu namalované cyklopiktogramy a úseky bez jakéhokoliv značení s hustou automobilovou dopravou.

Cyklopruh zmizel u Vršovického nádraží

Další ránu do vazu schytala cyklistická doprava v okolí Vršovického nádraží. Správce komunikace tam odfrézoval bezpečný cyklopruh (po pravé ruce měl cyklista chodník a vlevo jezdila auta) a místo něho udělal parkoviště pro auta.

Cyklopruh je odstraněný ve stoupání ve směru z Nuslí do Vršovic mezi ulicemi Ukrajinská a U Vršovického Nádraží. Znamená to, že cyklisté zde zdržují dopravu a auta zároveň nechtěně ohrožují cyklisty při předjíždění. 

Na kole podél Vršovické radnice

Paradoxně potom přibyl cyklopruh u Vršovické radnice. Je vyznačený mezi Moskevskou a Kodaňskou ulicí díky rekonstrukci tohoto úseku komunikace. Při stejné opravě se ovšem zapomnělo na cyklopruh v opačném směru v klesání, kde auta nabírají velkou rychlost a míjejí cyklisty jen o několik málo decimetrů.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *