tablet

Přes počítač nebo mobilní telefon nakoupíte v elektronickém obchodu, zaplatíte a po několika dnech vám e-shop vrátí několik procent z ceny. Tomuto výhodnému systému se říká cashback.

Cashbackové weby jsou založené na principu provizního prodeje. V jednoduché zkratce lze říci, že shánějí zákazníky, která poté dodávají internetovým e-shopům. Za to dostanou od e-shopů provize.

O každou provizi z jakéhokoliv nákupu se poté cashbackový web rozdělí se zákazníkem, který přes něj nakoupil.

Vyplatí se to všem

Výhodné je to samozřejmě pro nakupujícího, protože má levnější nákup, ale také pro cashbackový web, který získá provizi z nákupu, a konec konců i pro e-shop, neboť nějakou provizi vždy musí zaplatit (buď při provizním prodeji, nebo třeba jako reklamu, maloobchodní přirážku, nebo ve zvýšených nákladech na získání zákazníků).

Kdo chce cashback využívat, musí udělat dvě věci: Nejdříve se zaregistruje na jednom či více cashbackových portálů. Poté nakupuje tak, že nejprve otevře internetové stránky vybraného cashbackového portálu a z něho teprve klikne na internetový obchod, ve kterém chce nakupovat. Ne každý portál spolupracuje se všemi obchody. Solidní portály jich mají ve svých nabídkách stovky až tisíce. Například známý českých cashback portál Tipli.cz nabízí ke dnešnímu dni 2028 eshopů.

Nemá smysl posílat zákazníkům jejich provize v řádech korun či desetikorun. Proto cashback portál ušetřené peníze průběžně sčítá a buď je posílá na bankovní účet po dosažení pevně stanovené částky, nebo si je zákazník může nechat poslat podle svého uvážení ve výši, která mu vyhovuje.

V uživatelském účtu při tom zákazník neustále vidí, co nakoupil, kolik ho to stálo, kolik peněz už dostal nazpět a jak mu narůstá částka uložená v portálu. Podle recenze cashback portálu se vrácené provize pohybují v řádech jednotlivých procent. Z každé stokoruny tedy ušetříte několik korun. To je vaše sleva.

Pro pořádek dodejme, že většinou se vratné provize počítají s cen bez DPH (daně z přidané hodnoty).

Zároveň počítejte s faktem, že slevy se připisují do vašeho účtu na cashbackovém portálu praktiky okamžitě, ale peníze dostanete až za pár dní po oficiálním schválení. Hlavním důvodem je obrany před vykuky, kteří by objednali zboží, nezaplatili by, ale už by dostali zpětnou provizi, a poté by zboží buď vůbec nepřevzali, nebo by ho vrátili.

Nejen zboží a nejen v Česku

Casbackové portály se zaměřují prvotně na Českou republiku. Nakupuje se přes ně zboží v renomovaných nákupních galeriích jako Mall.cz, Kasa.cz, Zoot.cz. Slevu ovšem můžete využít i při objednávce ubytování v hotelu, penzionu či soukromí přes celosvětový rezervační systém Booking.com. Nebo si objednáte jídlo a pití přes Damejidlo.cz.

Velmi nízkých cen lze dosáhnout kombinací nákupu přes cashbackový portál Tipli.cz na obřím čínském tržišti AliExpress.com.

Zajímavé slevy poskytují také cestovní kanceláře, pojišťovny, prodejci různých zážitků či vstupenek na sportovní anebo kulturní události.

Pokud si nechcete své zpětné provize, neboli slevy, ponechat pro sebe, můžete je přeposílat na dobročinný či jinak společensky důležitý účel. Třeba dětskému oddílu, fotbalovému klubu, nebo sociálnímu centru. Buď na to využijete specializované cashbackové portály, které se věnují neziskovému sektoru, nebo jednoduše ve své účtu na portálu uvedete, kam se provize mají posílat.

Cashback v eshopu je něco jiného než cashback v prodejně

Výraz cashback se používá nejen při elektronickém nakupování jako výraz pro jakýsi druh slevy, ale také ve velkých kamenných prodejnách. Jenže tam se slevy nedomůžete. Cashback v prodejně znamená výběr hotovosti rovnou u poklady. Například v supermarketu zaplatíte kartou nebo v hotovosti a rovnou si řeknete o výběr další hotovosti. Nemusíte tedy chodit do banky ani hledat bankomat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *