Vánoce

Black Friday, nebo prostě česky Černý pátek, je obří marketingovou akcí původem ze Spojených států. Pravděpodobně je jen velmi málo lidí, kteří by o ní ještě nikdy neslyšeli, jelikož už od začátku listopadu se začínají obchodní řetězce předhánět v tom, kdo svým zákazníkům nabídne větší slevy nebo výhodnější nákup.

Jaký je původ největšího „svátku konzumu“?

Málokdo dneska ví, že svátek nakupování, má původ ve velmi tragické události, která uštědřila tvrdou ránu prakticky všem světovým ekonomikám. Mluvíme o 24. říjnu 1929, kdy došlo ke krachu na newyorské burze, což byl zároveň největší burzovní krach v dějinách lidstva.

Logickým krokem většiny obchodníků bylo radikální zlevnění jejich zboží a organizování výhodných nákupů, aby měli alespoň nějaký odbyt a nemuseli zavřít úplně. Existuje několik teorií, jak přesně vznikl samotný pojem „černý pátek“. Jednou z nejrozšířenějších je ta, že tento pojem vznikl až několik let po samotném krachu na burze. Po letech ztrát a bankrotů, kdy se obchodníci pohybovali převážně v červených (záporných čísel) se situace konečně začala zlepšovat.

Některé věci se příliš nemění a takovým příkladem je i obrovské nakopnutí ekonomiky během předvánočních nákupů. V této době konečně obchodníci zaznamenali zlepšení situace a výdělky se znovu dostaly do „černých čísel“. Proto mluvíme o Černém pátku.

Nákupní šílenství v Americe

Přesto, že se tento „svátek“ pomalu ale jistě dostává i do České republiky, zdaleka zde není tak oblíbený jako v místě jeho vzniku – ve Spojených státech. Černý pátek je v USA vždy na konci listopadu, další den po dni díkuvzdání. Považuje se za neoficiální začátek předvánoční nakupovací horečky a rozhodně stojí za to.

Oblíbeným vánočním dárkem jsou lyže. FOTO: Opicakuz

Většina obchodů otevírá už o půl noci a rozhodně ne zbytečně. Už několik hodin předem se před obchody tvoří dlouhé fronty lidí, kteří jsou připraveni v minutě otevření vzít obchod doslova útokem. Zcela běžné jsou v tento den dlouhé kolony aut a výjimkou nejsou ani menší či větší incidenty mezi zákazníky, ale nezřídka kdy dochází i k útokům na obsluhu obchodů. Přesto Američané berou tento den velmi vážně a někteří zaměstnavatelé dokonce dávají svým zaměstnancům na tento den volno.

A co Černý pátek v Česku?

Černý pátek je v České republice záležitostí několika málo posledních let. Přesto se velmi rychle dostal do podvědomí zákazníků a v jeho duchu se nese většinou celý listopad.

Většina obchodníků velmi dobře porozuměla tomu, o jak skvělý marketingový tah jde. Přesto, že ne všichni se této akce účastní, valná většina těch nejvýznamnějších ano. Výjimkou ale nejsou i maloobchodní prodejci, jako je například polská obuvnická firma CCC. Důležitým rozdílem, mezi Černým pátkem u nás a ve Státech je doba jeho trvání. Zatímco v USA je Černý pátek většinou záležitostí opravdu pouze jednoho dne, s monstrózními slevami, které někdy dosahují až 90 %, u nás trvá většinou delší dobu a slevy nejsou tak výrazné.

Už na začátku listopadu většina obchodníků začíná s postupným zlevňováním zboží. Někteří nabízejí dopravu zdarma po celý měsíc, jiní akce 1+1 a třeba italský výrobce kabelek Obag slevové kupony. Možností je opravdu hodně a je na každém, která mu přijde nejvýhodnější a které využije.

Nákupy před Vánocemi výhodně

Vánoce jsou obdobím, které je pro většinu lidí velmi finančně náročné. Je jasné, že všichni chceme udělat svým blízkým radost a koupit jim něco hezkého. Černý pátek je skvělá příležitost, jak svým blízkým nakoupit dárky výhodně. Jak jsme zmínili výše, téměř každý obchodník nabízí něco, čím můžete při nákupu ušetřit. Firma prodávající dámské spodní prádlo Astratex kódy se slevou, někdo jiný zase garanci možnosti vrátit zboží jako nevhodný vánoční dárek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *