volby2017h-nahled

Volby do Parlamentu 2017 před Květem. FOTO: Kuba Turek

Volební místnosti jsou v pátek otevřené od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Volí se do Parlamentu. Volič musí mít s sebou občanský průkaz nebo cestovní pas, samozřejmě platné v době voleb.

volby2017a-nahled

Opravdu? FOTO: Kuba Turek

Pro urychlení je vhodné s sebou vzít sadu volebních lístků, které každý občan dostal domů do poštovní schránky, případně už pouhý jeden vybraný volební lístek.

Pokud je volič zapomene, dostane další sadu přímo ve volební místnosti.

volby2017b-nahled

Přitažlivý týpek, není-liž pravda? Neberte ho… FOTO: Kuba Turek

Pokud volíte pouze politickou stranu, stačí vložit vybraný volební lístek do obálky, kterou dostanete od volební komise, a vhodit ho do urny. Při sčítání hlasů bude bráno v úvahu pořadí kandidátů, jaké je vytištěno na lístku – tedy jak to určily samy politické strany.

Pokud si chcete vybrat v rámci politické strany jednotlivce, můžete zakroužkovat jednoho až čtyři kandidáty. Pokud některý z nich přesáhne 5 %, je při sčítání hlasů automaticky přesunut na první místo. Pokud je těchto úspěšných vykroužkovaných kandidátů více, jsou řazeni podle počtu kroužků. 

Dodejme, že tímto způsobem se do Parlamentu dostalo v minulosti několik zajímavých politiků.

volby2017c-nahled

Nový krásný svět na Zahradním Městě. FOTO: Kuba Turek

Naopak vhození bílého nebo prázdného volebního lístku, nemá na volby žádný vliv. Hlasy, parlamentní křesla i finance politickým stranám se rozdělují podle procent, které získaly ve volbách.

Pokud byste chtěli tímto způsobem protestovat proti politice obecně, pravděpodobně si toho nikdo ani nevšimne. Spolu s omyly, poškozenými a špatně vyplněnými lístky činí v každých volbách necelé jedno procento všech odevzdaných volebních lístků.

volby2017e-nahled

Potěš pámbu! FOTO: Kuba Turek

Dodejme na závěr, že do volební místnosti mohou vstupovat pouze slušně oblečení lidé, kteří nesmějí nijak projevovat své politické preference. Zakázané je například oblečení se znaky všech politických stran či směrů – například rudá hvězda, srp a kladivo, ale také různé nápisy typu „Nejsme ovčané,“ případně „Naskočte na palubu.“

volby2017f-nahled

Milá paní, koho to ukrýváte? FOTO: Kuba Turek

volby2017g-nahled

Aha! FOTO: Kuba Turek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *