hamrvyber4-nahled

Pražský Výběr na Hamru v Záběhlicích: Včera ráno přišla zubatá. FOTO: Kuba Turek

Radnice píše na oficiálním facebookovém profilu: „Májové slavnosti Prahy 10 letos budou lákat na Janka Ledeckého a jeho band, Rybičky 48 a Pražský výběr (Official)! Moderovat budou Michal Suchánek a Richard Genzer! Vystoupí také Milan Peroutka a Perutě! Bohatý program pro děti, testovací jízdy s partnerem Auto Palace Spořilov a VSTUP ZDARMA!“ 

Opravdu ZDARMA??! 1 117 639 Kč z 8 hodin programu = 2300 korun za minutu. Tyto finanční prostředky nedostala Praha 10 od strýčka k Vánocům. To jsou peníze z našich daní. Tak si je pořádně užijte, a nepřemýšlejte o tom, proč není opraven chodník, je stále zavřena školka ve vedlejší ulici, nebo proč je stále zavřený kulturní dům Eden.

hamrvyber2-nahled

Pražákům, těm je tu hej! FOTO: Kuba Turek

Podnikavý Honza

V roce 2008, za panování Milana Richtera (ODS), začaly tyto rozličné slavnosti pro vděčné obyvatele Prahy 10 dodávat firmy patřící lidem z řad jeho přátel. Jedná se zejména o tyto firmy, které fakturovaly v letech 2008–2015:

ADERA s.r.o.

834 000 Kč

Net Industry s.r.o.

1 158 938 Kč

Retroface production

5 824 487 Kč

Bohemia Falcon Studio, s.r.o.

1 197 053 Kč

PRODUKCE CZi

770 165 Kč

EL. REVIS spol. s r.o.

1 158 938 Kč

OneMoreTime s.r.o.

603 548 Kč

Celkem: 11 547 129 Kč

VIDEO Koncert Pražského výběru na Hamru:

Významnou roli tehdy sehrával neobyčejně podnikavý Jan Kmoch, kterému je tato činorodost doslova vrozena.

Ještě v předkrizových dobách se navzdory nízkému věku stačil dostat k pořádání velkých akcí. Například velké plesy pro Hlavní město nebo v roce 2008 v Obecním domě světové finále soutěže

Později se stal Jan Kmoch dokonce předsedou představenstva Obecního domu. Jeho jméno figuruje i ve společnostech Retroface production s.r.o. a Net Industry s.r.o.hamrvyber1-nahled

Pražskému Výběru stárne publikum. Na Hamru to bylo dobře vidět. FOTO: Kuba Turek

Co mají společného Jan Kmoch a radní pro kulturu na Magistrátu hl. m. a především bývalý starosta Prahy 10 Prahy Milan Richter? Minimálně dvě věci: Vystřídali se spolu nejen ve společnosti Automyčka Brumlovka, kde jim sekundoval ještě další tehdejší zastupitel za ODS a místostarosta Prahy 10 pan Ivan Vinš, ale i ve vztahu s Taťánou Kuchařovou.

hamrohnostroj3-nahledOh??ostroj nad Hamerským rybníkem. FOTO: Kuba Turek

Růžový panter

Tato silná sestava kolem Milana Richtera dodávala celebrity na veškeré akce Prahy 10 až do roku 2015. V roce 2016 jsme se, patrně kvůli koaliční krizi v radě Městské části Praha 10, Májových oslav nedočkali. To zmi??ujeme pro pořádek, jelikož tuto „tragickou událost“ nemusel každý zaznamenat. Naštěstí se tato kulturní jizva na duších obyvatel MČ Praha 10 zacelila a v letošním roce přišla májové nekulturno zachránit nová silná sestava firem:

Pink Panther Agency, s.r.o., IČO: 27126285, 596 530 Kč
 
Objednávka zněla na kompletní zajištění včetně pronájmu prostor, mobiliáře, personálního zajištění a hlavní kapely, na akci MČ Praha 10 – Májové slavnosti 2017 za 493 000 Kč.
 
Di.vize s.r.o., IČO: 03861775, 578 109 Kč
 
Objednávka byla na kompletní programové zajištění akce Májové slavnosti včetně sanity, plotů a mobilních WC do částky, jež nesmí přesáhnout 477 776 Kč bez DPH.

Na celé věci není zajímavé to, že druhá jmenovaná firma nemá webové stránky a získat na ni kontakt je velmi obtížné, ale spíše to, že Martin Litov, který ve firmě zastává pozici jednatele, současně ve firmě Pink Panther Agency působí na pozici výkonného ředitele.

Pro výběr dodavatelských firem v Praze 10 je již standardem, že téměř žádná z faktur nepřesahuje půl milionu korun bez DPH. To by předpokládalo jiná kritéria výběru dodavatelů dle interní směrnice Městské části Praha 10. Je přece mnohem jednodušší přistoupit k rozdělení zakázek a přidělování vlastním přátelům bez jakéhokoliv omezení.

hamrohnostroj2-nahled

Praha 10 zaplatila oh??ostroj na Hamru. FOTO: Kuba Turek

Zkušená Jana je doslova pokladem pro kulturu

Všechny objednávky schválila vedoucí oddělení přípravy realizací akcí ÚMČ Praha 10 Jana Tlamichová (dříve na kandidátce ODS). Výběr vystupujících umělců i pořadatelských agentur je dlouhodobě plně v její režii. Nyní se však zjevně může plně seberealizovat bez ohledu na doporučení bývalého starosty Richtera.

Není tedy překvapením, že mezi přáteli paní vedoucí lze nalézt jednatele společnosti Pink Panther Radka Havlíčka i s jeho rodinnými příslušníky. O jejich blízkém vztahu svědčí i pusa k svátku, kterou mu paní vedoucí v komentářích posílá.

…a nakonec ještě Tomáš

Je skutečně zarážející, že klientelistické vazby z dob starosty Milana Richtera přežívají i po téměř deseti letech. Tyto kontakty nenarušil ani vstup TOP 09 do vládnoucí koalice. Naopak. Doslova vzkvétají i pod gescí prvního zástupce současného starosty Tomáše Peka (z TOP 09), který má oblast kultury v kompetenci.

Na červen si pro nás pan místostarosta Tomáš Pek připravil Den hudby s několika mnohamilionovými pódii a desítkami kapel. Otázky na výši nákladů na celou zamýšlenou akci oslavy hudby odmítal Tomáš Pek v diskusích na sociální síti, ale i dle zápisu na kulturním výboru, zodpovědět.

Můžeme tedy pouze spekulovat, proč se Praha 10 nepřipojila k celopražskému termínu oslavy hudby a pořádá oslavu hudby samostatně. Možná proto, že kdybychom slavili celopražsky, bylo by to zbytečně levné.

Čtěte více od Jany Komrskové na téma Májových slavností: 

Kulturní chobotnice 2017

Dny k nezaplacení 2016

Pražský Výběr na Májových slavnostech 2017

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *