peníze

Zná to bezpochyby každý zájemce o úvěr libovolného typu. Při žádosti o peníze vás zajímá pouze jediné: Jak vysoký je úrok? To je sice správná úvaha, ale někteří lidé k ní bohužel přistupují ze špatné strany. Hned vám vysvětlíme, kde žadatelé o finance dělají nejčastější chybu.

Mnohým totiž stačí jen prezentovaný úrok na letáku nebo stránkách konkrétního poskytovatele. Jenže to je pouze část celé pravdy. Mnohem důležitější je hodnota RPSN, do které jsou započítány také poplatky související s úvěrem. Toto číslo vám pak plnohodnotně prozradí, jak vysokou částku budete každý rok přeplácet.

Na jaké poplatky u půjček narazíte?

Vzhledem k tomu, že existuje přemíra společností nabízejících úvěry libovolného typu, vězte, že na všemožné. My vás seznámíme s těmi nejzákladnějšími poplatky z půjček, jež lze označit za jistý standard.

  • Poplatek za vyřízení půjčky
  • Poplatek za podpis smlouvy
  • Poplatek za vyplacení peněz
  • Poplatek za vedení úvěrového účtu
  • Poplatek za pojištění schopnosti splácet

Nyní, když víte, na jaký typ úroku si dát pozor, přesuneme se k tomu, jakým způsobem se dopočítat konkrétní hodnoty.

Výpočet úroků z půjčky

Začneme nejprve jednodušší variantou. Tu představuje výpočet úroků z půjčky, respektive velikost klasického úroku, která pro vás nemusí být až tak důležitá. Je ale dobré ji znát i v porovnání s RPSN.

P

Peníze jsou dobrý sluha, ale zlý pán. FOTO: Desítka.cz

ro tento výpočet existuje jednoduchý vzoreček. Nejprve musíte vynásobit následující hodnoty:

  • Jistina – částka, kterou si vypůjčíte
  • Sazba – roční úroková sazba udávaná danou společností
  • Časové období – délka v letech

Výsledek pak vydělíte stovkou a máte velikost úroku. Ano, tak rychlé a triviální je zjištění úrokové sazby. Daleko složitější to však může být s důležitou sazbou RPSN. Jenže i na tento údaj lze vyzrát s pomocí praktické pomůcky.

Výpočet RPSN na internetu

V tomto případě se nebudete muset trápit s náročnými výpočty svépomocí. Mnohem příjemnější jsou online kalkulačky na internetu, u nichž zadáte jen několik důležitých hodnot a automaticky se vypočítá finální výsledek. Výpočet RPSN bude otázkou velice krátkého času.

Nutno podotknout, že bankovní i nebankovní poskytovatelé půjček mají v dnešní době povinnost zveřej??ovat tyto údaje u svých produktů, aby potenciálním zájemcům přinesly nejkomplexnější informace. Díky tomu se výpočtům můžete vyhnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *