pes a žena

Nebankovní úvěr či nebankovní půjčka jsou pojmy, které hýbou světem financí. Zdálo by se, že každý ví, o co se jedná, ale opak je pravdou. Pojďme si tedy vysvětlit, co je to nebankovní půjčka, k čemu je dobrá a také jaké má nevýhody.

Nebankovní úvěr poskytují nebankovní instituce. Jde o firmy, které pracují s penězi, především je půjčují na krátkou dobu a v menších částkách. Na rozdíl od komerčních bank nepodléhají tak přísnému dohledu České národní banky, neboť jejich působení v ekonomice není tak významné.

1. Komu banky nepůjčí

Nebankovní instituce jsou ovšem velmi důležité pro klienty, kterým banky jen tak jednoduše nepůjčí. Důvodem může být jejich špatná platební historie (špatně spláceli nebo vůbec nespláceli předchozí půjčky), zápis v rejstříku dlužníků (nesplacené dluhy například za telefon, plyn, elektřinu, odvoz odpadků apod.), insolvenční či konkurzní řízení (osobní nebo firemní bankrot).

2. Nepravidelný příjem

Nebankovní půjčky využívají také lidé, kteří nemohou vykázat pravidelný příjem (brigádníci, studenti, pracovníci v sezonním zaměstnání, ženy na mateřské).

3. Peníze ihned

Nebankovní firmy půjčují také lidem, kteří potřebují menší finanční obnos ihned. Například nevyjdou s penězi do výplaty, dluží za nájem, musejí vrátit vypůjčené peníze, nebo mají neočekávaný výdaj (porouchá se pračka, je nutné koupit mobilní telefon, auto potřebuje opravit…).

4. Nikdo se na nic neptá

Nebankovní úvěry jsou řešením i pro firmy, podnikatele a živnostníky, kteří nechtějí, aby jim bankovní úředník či kdokoliv jiný koukal do karet. Odmítají z různých důvodů odkrýt strukturu své firmy, její příjmy, výdaje a finanční kondici. Takovým banka obvykle nepůjčí, ale nebankovní instituce jim potřebné finance dodá.  

Bankovní úvěr či nebankovní půjčka

Pro Rychlou půjčku online při tom stačí občanský průkaz, bankovní účet a vyplněný registrační formulář na webových stránkách. Peníze se objeví na účtu za čtvrt hodiny. Není třeba ručitel, záruka, nikdo nezkoumá úvěrovou historii, neprohlíží zápis v registru dlužníků a neptá se, na co žadatel o půjčku peníze potřebuje. Dokonce ani není potřeba dostavit se na pobočku osobně.  

Jako každý finanční produkt, mají i ověřené nebankovní půjčky svá rizika. Nevyplývají ani tak z jejich podstaty, jako spíš z neuváženého nakládání klienty nebankovních institucí.

Banky totiž, ač se zdají zbytečně přísné a pomalé, chrání před ztrátou nejen sebe, ale také své klienty neboli zákazníky. Důkladně prověřují jejich bonitu, schopnost splácet úvěry a také jejich všeobecnou finanční situaci. Nepůjčují tedy komukoliv, kdo si řekne a o kolik si řekne peněz. Dbají na to, aby jejich zákazník měl vždy dost financí na splácení úvěru. Jinak mu banka nic nepůjčí.

1. Sami víte, jak na tom jste

Proti tomu nebankovní půjčky jsou založené na odhadu finančních možností, které dělají sami klienti nebankovních institucí. Nikdo se jich neptá, proč a k čemu peníze potřebují. Kolik si chtějí půjčit a zda jsou schopni tyto finance vrátit v dohodnutém termínu.

2. Nepůjčujte si zbytečně 

Právě to je úskalí jednoduše a rychle dostupné půjčky. Kdo si napůjčuje příliš, ten může mít v blízké budoucnosti problémy se splácením a třeba přijde o víc peněz, něž kolik si půjčil, nebo je mu dokonce zabaven majetek na pokrytí nesplaceného dluhu.

O půjčkách a financích totiž platí to samé, co o ohni: „Je to dobrý sluha, ale zlý pán.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *