ruce-taska-nahled

Vše musí být zaznamenáno. ILUSTRAČNÍ FOTO: Fjällräven

Technik BOZP se nenápadně, ale rychle stal žádanou profesí. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je pro firmy i zaměstnance stále důležitější. K tomu přibyla ještě preventivní ochrana před požárem. Například ostravská společnost Extéria hledá pro svoji pobočku techniky a techničky na hlavní pracovní poměr.

Dříve obávaný bezpečák je dnes partnerem pro výkonné vedení firmy. Jeho hlavním úkolem totiž už dávno není kontrola a pokuty, ale naopak detailní prohlídka všech pracovišť a návrh, jak předcházet problémům.

Pomoc pro zaměstnavatele i zaměstnance

Je tedy pravou rukou přímých řídících pracovníků, jako jsou vedoucí směn, mistři, manažeři ve výrobě a podobně. Jim doporučuje, jak zorganizovat práci, jak omezit nebo úplně odstranit pracovní rizika a vše dokumentuje.

Už není strašákem ani pro zaměstnance ani dodavatelské firmy, protože kdo by se chtěl zbytečně zranit, onemocnět nebo způsobit komukoliv jinému problémy. Jednodušší je se řídit zákony, vyhláškami a také firemními předpisy, na kterých spolupracuje technik bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Maturitní vysvědčení v kapse

Technik BOZP může mít vzdělání několika směrů, ale podmínkou je střední škola s maturitou. Do oboru přicházejí z jedné strany absolventi ekologie a ochrany životního prostředí, z druhé strany vystudovaní strojaři a elektrotechnici. Výjimkou nejsou ani lidé z jiných specializací. Práce je vhodná i pro čerstvé absolventy vysokých škol.

Technik BOZP velkou část svého pracovního času pracuje jako dokumentátor a zárove?? reportuje o splněných i nesplněných opatřeních. Je tedy třeba počítat s tím, že neustále pracuje s počítačem, píše zprávy ve Wordu, zpracovává tabulky v Excelu, ukládá fotografie a videa do databází, využívá internet a mnoho dalších programů.

Velmi důležitý je řidičský průkaz a aktivní schopnost řízení osobního auta i v mírně ztížených podmínkách. Technik často objíždí mnoho pracovišť, které musí navštěvovat v předem určených termínech.

Nabídkové inzeráty pro nábor techniků BOZP obvykle požadují vysoké pracovní nasazení, komunikativnost, reprezentativní vystupování, schopnost pracovat v týmu a zárove?? samostatnost a flexibilitu. Ačkoliv to může znít jako fráze, je to pravda. Všechny tyto vlastnosti bezpečnostní technici neustále využívají. Pracují totiž s lidmi, často neznámými, někdy se dostávají pod časový nebo odborný tlak. To všechno musejí profesionálně i osobně ustát.

Různorodá práce

Všichni technici BOZP a PO pracují především podle zákona číslo 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Musí ovšem sledovat i další obecně platné právní a ostatních předpisy, které s bezpečnostní a ochranou zdraví při práci.

Zajišťují komplexní služeb pro klienty z různých oborů od výrobní sféry, přes státní správu až po administrativu. Prakticky to znamená vyhledávání a prevenci rizik, systém poskytování osobních ochranných pracovních prostředků a také řešení mimořádných bezpečnostních událostí, pracovní úrazů a nemocí z povolání.

Zpracování a pravidelná povinná aktualizace všech dokumentů je také jejich práce. Důležité je provádění vstupních a periodických školení zaměstnanců. Technici BOZP též zastupují zaměstnavatele při kontrolách státních orgánů, které ohlášeně i neohlášeně přicházejí, jako jsou hygienici, hasiči a inspektorát práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *