bobosikova-jana-kvet-2010-m

Jana Bobošíková zase někam kandiduje? ILUSTRAČNÍ FOTO: Kuba Turek

Tři lidické ženy opouštějí Český svaz bojovníků za svobodu. Nemohou snést, že se do čela této organizace právě v Lidicích vyhoupla politička z Prahy 10 Jana Bobošíková. Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová jsou tři poslední žijící dospělé osoby z lidické tragédie. Sepsaly společně prohlášení a v něm mimo jiné stojí: „Na sklonku svých životů si nepřejeme, aby lidický odkaz byl předmětem její politické kariéry. Přály bychom si, aby reprezentace Českého svazu bojovníků za svobodu byla převzata především mladou generací a těmi, kteří uchování památky na Lidice chápou jako službu a odkaz protiválečné lidskosti.“

Na překážku jsou také xenofobní výroky Jana Bobošíkové (50 let) v minulosti a též její dřívější angažmá v komunistických strukturách (známé je například video, jak předává jako svazačka květiny Gustávu Husákovi), dočasně v ředitelské funkci České televizi (potlačovala svobodné vysílání), v podezřelých politických stranách (Nezávislí, Politika 21, Suverenita, Hlavu vzhůru) a kandidaturách na mnoho funkcí od prezidenta (s podporou KSČM a Václava Klause), přes ředitelku České televize i Českého rozhlasu, primátorku Prahy až po evropskou poslankyni.

Jedenapadesátiletá Jana Bobošíková pracuje ve firmách svého manžela. 

Morální spor změnila věčná kandidátka ve frašku

Do čela lidické organizace Českého svazu bojovníků za svobodu byla zvolena poté, co odstoupil dlouholetý předseda Pavel Horešovský. Důvodem byl spor, zda by měl být postaven památníku letcům Josefu Stříbrnému a Josefu Horákovi, kteří pocházeli z Lidic. Někteří místní lidé se domnívají, že jejich boj na straně spojenců proti nacistům byl jedním z důvodů, proč nacistická mašinérie zabila tolik Lidických. Kalibová pomník podporovala a Horešovský naopak byl proti.

Oba však netušili, že spor o interpretaci událostí 2. světové války s morálním podtextem, který vyřešili smírem, vynese do čela bezskrupulózní političku Janu Bobošíkovou. 

Lidická tragédie

Nacisté v Lidicích 10. června 1942 zastřelili na místě 173 mužů. Ženy odvezli do koncentračního tábora Ravensbrück a děti zavraždili plynem, zbytek zemřel na nemoci a hlad. Jen některé měly štěstí, že byly předány do německých rodin na totální germánskou převýchovu. Konce války se dožilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Podívejte se: jak vypadá památník v Lidicích, jak byl spáchán atentát na Heydricha a jak zahynuli parašutisté v kostele.   

Comments

  1. Na Metě je stránka Bobošíková na Hrad 2023 a tam je úvaha o tom, že ona si takovou kritiku vůbec nezaslouží. Kdyby se Bobošíková stala světovou legendou, psali byste o ní jinak?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *