Stále více ohrožených lidí, převážně žen, se obrací na Intervenční centrum Praha s žádostí o pomoc při řešení domácího násilí. Od začátku roku do konce května bylo v metropoli vykázáno 79 násilných osob, což je vůbec nejvyšší počet ze všech krajů České republiky. Vlivem migrace a přistěhovalectví z jiných koutů světa se začíná negativně projevovat i rozdílnost způsobů života různých kultur.

 

„Stále častěji se na odborníky intervenčního centra obracejí migrantky ohrožené domácím násilím z jiných států,“ upřes??uje ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján, do jehož kompetence spadá také Intervenční centrum Praha.

Afričané si berou Češky jen na oko

Podle Tomáše Jána existuje velký problém, který odborníci registrují při řešení domácího násilí u cizinců, a to je zvyšující se počet účelových s??atků s Češkami, kdy se převážně mladí Afričané tímto způsobem snaží dostat do Evropy.

S tímto záměrem vyhledávají většinou mladé české turistky, se kterými se na jejich cestách seznamují a nabízejí jim bezstarostný život. Jakmile dosáhnou svého cíle a dostanou se do České republiky, změní se jejich chování k ženám a namísto bezstarostného života jim z něj dělají peklo – v takovém domluveném manželství se stup??uje fyzické násilí, ekonomické vydírání a vyhrožování zabitím.

„Těmto mužům jde hlavně o to připravit mladé zamilované ženy o peníze a pak ujet do ekonomicky vyspělejší západní země, většinou do sousedního Německa,“ líčí ředitel centra Tomáš Ján.

Cizinci mlátí cizinky

Přibývá i případů, kdy se na intervenční centrum obracejí cizinky, jako například v poslední době mladá bezdětná žena pocházející z Makedonie. Kontakt dostala v neziskové organizaci pomáhající cizincům, se kterou centrum dlouhodobě spolupracuje. Mluvila lámanou češtinou, a tak přišla rovnou s tlumočnicí z této organizace. „Žena popsala násilné chování svého bývalého přítele – opakovaně ji, zejména pod vlivem alkoholu, fyzicky napadal, fackoval ji, později ji mlátil pěstmi. Kromě toho ženu slovně urážel a vulgárně jí nadával,“ popsala vedoucí Intervenčního centra Praha Barbora Holušová.

Cizinka měla velké obavy se obrátit se svými problémy na jakékoli instituce. Ačkoli měla v pořádku povolení k dlouhodobému pobytu v Česku, zdráhala se jít na policii. S partnerem se už několikrát chtěla rozejít, on to však zcela ignoroval a choval se, jako by byli stále spolu.

„Po návštěvě intervenčního centra ji pracovnice a tlumočnice doprovodily na služebnu policie, kde chování druha oznámila. Policisté muže vykázali ze společné domácnosti. Během 10 dnů vykázání se žena přestěhovala ke své sestře a požádala soud o prodloužení vykázání o další měsíc. Tato doba postačila k tomu, aby si bývalý partner uvědomil, že vztah skutečně skončil, a přestal ji kontaktovat. Velkou roli sehrál i respekt k policejním orgánům,“ doplnila Barbora Holušová. Žena zůstala dál v kontaktu s organizací na pomoc cizincům, navštěvovala zde programy pro ženy, které jí pomohly najít nové kontakty a přátele a zotavit se z těžkého období vedle násilného partnera.

Násilí se řeší vykázáním z bytu

Intervenční centrum zastává významnou roli při řešení domácího násilí v hlavním městě. Jenom za rok 2014 evidovalo 213 případů vykázání ze společného obydlí, což je oproti roku 2013 nárůst téměř o 38 %. Celkem řešilo 222 případů ohrožených žen, 11 mužů a 142 nezletilých dětí. Nárůst případů je však zřejmě ještě vyšší, neboť intervenční centrum zaznamenalo 4558 kontaktů, tedy o 1654 více než v roce 2013.

INFO: Intervenční centrum Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *