stavba domu Zahradní Město

O obecní byt se nově budou moci ve veřejném losování v Praze 10 ucházet i lidé žijící v registrovaném partnerství. Městská část zareagovala na změněnou legislativu, zákona č. 115/2006 Sb. a č. 89/2012 Sb., která registrované partnerství umožňuje, i na poptávku ze strany těchto párů.

„Volné obecní byty rozdělujeme naprosto transparentně, a to především při veřejném losování. Doposud se o byty mohli hlásit různé skupiny našich obyvatel, ale konkrétně právě ženy a muži žijící v registrovaném partnerství byli bohužel opomenuti,“ vysvětluje starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO).

V dosavadních zásadách, které přidělování bytů formou losování upravovaly, bylo přihlášení umožněno celkem pěti skupinám žadatelů. Mladým lidem ve věku 18–30 let, manželům s dětmi do 18 let, samoživitelům s dětmi do 18 let, bezdětným manželům nad 30 let a jednotlivcům nad 30 let.

„Na lidi žijící v registrovaném partnerství se zřejmě kvůli tomuto relativně novému způsobu zákonného soužití v minulém volebním období bohužel pozapomnělo. Tento stav se nyní snažíme napravit,“ dodává starostka Radmila Kleslová.

Změny Zásad pronajímání bytů svěřených městské části Praha 10 a bytů z kvóty MHMP přijaté radou městské části ještě musí odsouhlasit zastupitelé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *