Do druhého kola senátorských voleb v Praze 10 postupují místostarostka Ivana Cabrnochová (Zelení + ČSSD), která o 32 hlasů předstihla lékařku Janu Duškovou (ANO). O pouhých pět hlasů za nimi zaostala na nevolitelném třetím místě Renata Sabongui (TOP 09). Cabrnochová v prvním kole voleb dostala 15,83 % hlasů a Dušková 15,59 %. Voleb se zúčastnilo 15 % oprávněných voličů. Přidružené referendum naprostá většina voličů ignorovala.

Z politického hlediska je už jedno, zda ve druhém kole zvítězí Ivana Cabrnochová nebo Jana Dušková. První dosadil do politiky kmotr Tomáš Hrdlička (využívá ODS+ČSSD) a druhou Andrej Babiš (využívá ANO). Ani jedna z nich se veřejně neprojevuje, neznáme jejich ideová východiska, politickou minulost a tím pádem ani budoucnost.

Jestli se o dočasném premiérovi Janu Fischerovi říká, že je želé, tak obě kandidátky Cabrnochová i Dušková jsou poslušné želé, které udělá, co mu jejich chlebodárce řekne. Obecně se od nich dají čekal populistické postoje mírně doleva s tím, že jejich hlas se bude přetavovat v zisk jejich loutkovodiče.

Druhé kolo voleb do Senátu se v Praze 10 koná tento pátek 14–22 h a v sobotu 8–14 h. Pořádá se dle rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana mimo termín běžných senátorských voleb jinde v republice, protože jde jen o doplňovací volby. Zvolená senátorka nahradí Jaromíra Štětinu, který se dostal do Evropského parlamentu, a bude v Senátu jen na dva roky na rozdíl od šestiletého období ostatních senátorů.

Zároveň proběhne druhé referendum Prahy 10, které záměrně zpackal starosta Bohumil Zoufalík.

DESÍTKA.cz: Kolo nevolit za senátora Praha 10?

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *