voda-zebrik-nahledŽivot je složitý a pojištění proti jeho schválnostem ještě složitější. Přečtěte si o úrazovém a životním pojištění, jak se liší, proč je potřeba a jak se jednoduše pojistit přes internet.

Foto: Kuba Turek jakub.turek@desitka.cz

V souvislosti s dovolenými, prázdninami a cestami do zahraničí uvažují lidé velmi často o úrazovém a životním pojištění. Je dobré se pořádně rozmyslet, konzultovat své záměry s pojišťovnou, nezávislým pojišťovacím poradcem, anebo aspo?? pořádně prostudovat nabídku pojišťoven.

Životní a úrazové pojištění se totiž často prodává dohromady, souvisí spolu, ale každé slouží k jinému účelu a platí v jiném případě. Přejme si, abychom je nikdy nemuseli využít, ale zárove?? se zajistěme, kdyby to bylo nutné.

Úrazové pojištění

Úrazové pojištění lze často zřídit v rámci smlouvy o životním pojištění, ale samozřejmě také zvlášť v samostatné smlouvě. Úrazová pojistka kryje pro pojištěnce rizika spojená s úrazem, ale také s dlouhodobým léčením, dlouhodobě sníženou pracovní schopností, trvalými následky a smrti v důsledku úrazu.

Nejdůležitější parametry úrazového pojištění jsou pojistná částka a výše pojištění. Důležité je sledovat způsob vyplacení částky při různých typech úrazů nebo smrti. Jinak se mohou proplácet dopravní nehody a jinak úrazy při sportu či v domácnosti.

Smrt jako následek úrazu – pozůstalí dostanou peníze

Trvalé následky v důsledku úrazu – řeší poklesu příjmu

Odškodné během léčení – poskytuje finance během výpadku příjmů

Úrazové pojištění je často sjednáváno pro celou rodinu. Pojišťovny poskytují různé typy rodinného úrazového pojištění. Kombinují v nich slevy podle pravděpodobnosti úrazu rodičů a jejich potomků. Obvykle se jedná o velmi výhodný pojistný produkt, který poskytuje rodičům klid a snižuje jejich přirozené obavy, co by se stalo, kdyby došlo k fatálním nehodám.

Mínusy: Velmi důležité jsou tak zvané výluky, čili případy, ve kterých je vyplácení omezeno nebo zcela vyloučeno. Tuto část smlouvy by měli pečlivě prostudovat především vyznavači adrenalinových sportů i lidé se sklonem k riskování v běžném životě.

Plusy: Pojišťovny navíc přidávají bonusy v podobě odškodnění i v případě smrti v důsledku infarktu a podobně.

Srovnejte úrazové pojištění on-line

Mnoho lidí tápe a nejistě přemýšlí, jak vysokou pojistku by měli uzavřít. Na jedné straně chtějí šetřit a na druhé viděli spoustu amerických filmů o obrovských částkách vyplacených dětem po smrti hlavního hrdiny akčního příběhu. Ani jedna strategie neodpovídá tuzemské skutečnosti.

Promyslete si, pod jaký životní standard byste nechtěli klesnout. I běžný úraz vás může vyřadit z pracovní činnosti třeba na půl roku. Pokud nemáte dost peněz na účtu, je vhodné, aby pojistná částka kryla aspo?? vaše denní výdaje – to je u průměrného dospělého člověka 200 až 300 Kč/den, tedy šest až osm tisíc korun měsíčně. Na tuto částku sjednejte s pojišťovnou tzv. denní dávku po dobu nezbytného léčení úrazu. Pojišťovny určují, jak dlouho se pro jaký typ úrazu tato částka vyplácí.

Trvalé následky úrazu se pojišťují na vyšší částku než je smrt následkem úrazu a to přibližně ve výši čtyřnásobku. Výši pojistného plnění určete podle svých možností, ale hlavně uvažujte, co by se stalo s vámi a vaší rodinou, pokud byste se dostali do této svízelné situace. Průměrné částky v tuzemských poměrech jsou 500 000 Kč pro případ smrti a 2 000 000 Kč pro případ trvalých následků. Trvalé následky jsou posuzovány lékaři zdravotních pojišťoven, posudkovými lékaři a také samotnými komerčními pojišťovnami. Nejvyšší částky jsou vypláceny za nejtěžší zdravotní poškození.

Životní pojištění

Životní pojistka je určená pro finanční zajištění pozůstalých v případě úmrtí pojištěnce nebo při jeho dlouhodobém onemocnění. Dá se sjednat i životní pojištění na dožití. To znamená, že se, pokud nedošlo k pojistné události, ukončuje smlouva a klient dostává jednorázově či po splátkách vyplaceno, co do pojištění investoval, a navíc to, co na pojistném vydělal.

Životní pojištění může mít mnoho podob, a je proto nutné pečlivě vybírat mezi všemi možnostmi, které pojišťovny nabízejí. Sjednanou částku nelze doporučit bez znalosti ekonomické situace rodiny.

Srovnejte životní pojištění on-line

Lidé obvykle sjednávají životní pojistky, když jsou na nich jejich blízcí finančně závislí, anebo mají dlouhodobé závazky, jako je hypotéka, úvěr či leasing. Jejich úmrtí by při tom vedlo rodinu ke splácení bez finanční rezervy.

Vyplacené pojistné plnění přes smutnou událost udrží rodině životní standard, případně umožní doplatit hypotéky či jiné finanční závazky. Obvykle tak nemusí opustit dům či byt, děti neodejdou ze školy a nikdo se neocitne na výplatní listině správy sociální péče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *