trh-parkhostivar-201109a-nahledVšichni pijeme a někteří i vyrábíme džusy ze sladkého ovoce. Ze zeleniny ještě tak z rajčat a odvážlivci třeba z celeru. Jenže v módě je také listová zelenina – špenát, zelí a salát. Zelená šťáva je zdravá, má originální chuť, pochutnáte si na ní a případně překvapíte návštěvu.

Foto: Kuba Turek jakub.turek@desitka.cz

Zpracováno dle Medicin.cz

Čtěte o dalších neobvyklých džusech:

??apíkatý celer

Okurka

Červená řepa

Mrkev

slunecnice-trh1-nahled

Zelí: čistící a vitamínová bomba

Chlór, síra, vitamín C a B, hojivé látky a mnoho dalšího obsahuje tak obyčejná zelenina, jakou je zelí. Pěstovali ho ve velkém již naši předkové a dodnes neztratilo nic ze své popularity. Změnilo se pouze jeho skladování a také způsob konzumace. Na rozdíl od dřívějška ho jíme více čerstvé, protože ho dokážeme doma skladovat v ledničce a v chlazených velkoskladech vydrží celý rok.

Do světového trendu konzumace čerstvých potravin vypěstovaných v nejbližším okolí zapadá zelí dokonale. Když si z něho vylisujeme čerstvou šťávu, uděláme pro vyčištění trávicího ústrojí to nejlepší.

Pitím šťávy ze zelí díky obsaženému chlóru a síře nejenže pročistíte svůj organismus, ale také mu dodáte celou řadu cenných látek, jako je kyselina listová, vitamín C, B, měď a jod. Šťáva ze zelí pomáhá proti zácpě, žaludečním vředům a také přispívá k redukci projevů akné i nadváhy.

Pozor! Velké množství vypitého zelného džusu způsobuje plynatost! Za to dokáže dostat opilce velmi rychle z ranní kocoviny.

Špenát: dobře vidět a nemít problémy s tlakem

Špenátová šťáva obsahuje spoustu vitamínů C a E, kyselinu listovou a karoten. Kupodivu je v něm proti zažitým představám málo železa. Kromě toho, že dobře chutná, uplat??uje se jako zdravotní doplněk stravy. Omezuje sklony k zácpě, snižuje vysoký krevní tlak a zárove?? upravuje i příliš nízký tlak, a také preventivně působí proti zhoršování zraku ve stáří. Tyto účinky jsou ovšem dlouhodobé a je tedy potřeba jíst špenát už od dětství.

Špenátový džus můžeme doma vyrábět z jakéhokoliv druhu této rostliny, časem zjistíme, který nám chutná nejvíc. Vzhledem ke starobylé historii této listové zeleniny je totiž k dostání mnoho variant i chutí. Vždyť ji poprvé kultivovali již Peršané někdy před dvěma tisíci. Do Evropy se dostala skrz Španělsko dvěma cestami přes Sýrii a Afriku. Ve středověku už byl špenát běžnou součástí kuchařských receptů i v zemích Koruny české.

Zdravá zelenina v Praze 10

Nejzdravější zelenina je samozřejmě z vlastní zahrádky nebo přímo od zahradníka v sousedství. Velmi dobrá je ovšem také z farmářských trhů. V Praze 10 se konají pravidelně zde:

Kubá??: Kubánské náměstí (úterý, čtvrtek, sobota)

Slunečnice: Jablo??ová ulice u obchodního centra Květ (středa)

Toulcův dvůr: Kubatova 1 (příležitostné jarmarky a bio trhy)

Jiřák: Náměstí Jiřího z Poděbrad (středa, pátek, sobota)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *