Šaloun

Sousoší mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí vzniklo na Vinohradech. Sochař Ladislav Šaloun si pro tuto práci nechal postavit celou novou vilu se zahradou architektem Janem Kotěrou.

Šalounova vila roku 1910. FOTO: Světozor

Šalounova vila stojí v ulici Slovenská 4 na Vinohradech. Stavbu si navrhl sám sochař pro svoji tvorbu. Vyhrál totiž soutěž na pomník Mistra Jana Husa a jeho dosavadní ateliér na Václavském náměstí byl pro velkorysý záměr příliš malý.

Šalounův ateliér roku 1913. FOTO: Český svět

Šalounova vila vznikala v letech 1908 – 1910 a je postavena v secesním stylu. Hlavní budova se skládá z vestibulu, malého a velkého ateliéru. V jižní části budovy je salon a také místnost pro technické zázemí. V zahradě se nacházel byt správce, který se do dnešních dnů nezachoval.

Šalounův ateliér. FOTO: Mates

V ateliéru se scházely významné osobnosti české kultury jako František Bílek, Alfons Mucha či Ema Destinová. Josef Váchal ve svých pamětech zmiňuje pořádání jakýchsi magických obřadů ve sklepě.

Tajemná busta na Šalounově ateliéru. FOTO: Mates

Roku 1934 Šalounův zeť Josef Černý navrhl dostavbu obytných prostor k ateliéru, která byla ještě stejný rok realizována.

Obytná část Šalounovy vily. FOTO: Mates

V roce 1945 byl objekt těžce poškozen bombardováním. Byt správce už se nikdy neobnovil. V osmdesátých letech získala ateliér Jednota výtvarných umělců a usídlil se v něm její předseda Jan Hána. Ten budovu poškodil velkými zásahy do stylu, ve kterém byla vybudována. Nechal vestavět sociální zařízení, vypolstrovat dveře a zazdil část oplocení, aby získal místo pro nově budovaný sklad.

Symbolický detail Šalounovy vily. FOTO: Mates

Po revoluci se musel umělec Hána vystěhovat a zbyl po něm ateliér plný nepotřebných bust Klementa Gottwalda. Přestože se do vily přistěhoval nový nájemník, objekt začal chátrat. Umělec totiž do budovy neinvestoval,
proto byl soudně vypovězen.

Šalounova vila je vyzdobena mnoha zajímavými detaily. FOTO: Kuba Turek

Kdo se nedostane dovnitř, nebo nevlastní letadlo, nepozná, že má celá budova prosklenou střechu, která je rozdělena pouze stěnami mezi
jednotlivými místnostmi.

Reliéf na Šalounově ateliéru. FOTO: Mates

V roce 2001 ateliér koupila Akademie výtvarných umění. Budova se už nacházela v havarijním stavu. O pět let později započala rekonstrukce za osmnáct milionů korun.

Šalounův ateliér je běžně veřejnosti nepřístupný. Navštívit ho můžete pouze při výjimečných příležitostech.

Zobrazit místo Turistika na větší mapě

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *