El Café Bueno. FOTO: Kuba TurekKavárna v Hyacintové ulici je asi zakletá. Vždy dobře nastartuje, ale za pár měsíců spadne do bahna, které nestojí za návštěvu.

Třetí restart provedla nedávno Iva Tauwinkelová. Zatím je na vzestupné dráze. Dnes se kavárna jmenuje El Café Bueno. Dříve to byla San Severo a Giorgino.

Co zde můžete ochutnat: kávu Filicori Zezchini, pivo Bernard, lehké obědy, snídaně a dorty.

Otevřeno je každý pracovní den od 7:30 do 22:00 hodin, o víkendu se otevírá ve 13:00. Zdarma je přístup na WiFi.

hyacintova-kolo-nahled

ROZHOVOR s kavárnicí Ivou Tauwinkelovou:

Jaké kávě dáváte sama přednost?

Po pravdě nejsem milovnicí kávy, piji spíš pivo. Rozpoznávat dobrou kávu se teprve učím.

Proč tedy provozujete kavárnu?

Pracuji ráda mezi lidmi a pro lidi. Snad dobře rozumím dortům a chtěla bych z kavárny El Café Bueno udělat také dobrou cukrárnu.

Když jsme u dortů – minulí provozovatelé začínali vždy s velkým výběrem dortů a sladkostí a končili s prázdnými pulty. To jasně hostům signalizovalo úpadek.

Když máte zasklený box a v něm se krčí pár oschlých dortíků, působí to na hosty odpudivě. To se stalo mým předchůdkyním a potom zkrachovaly.

Je těžké to změnit?

Moji známí, kteří mají zkušenosti se stravovacími provozy, mi říkají, že za půl roku lze vybudovat podnik s dobrou pověstí. Vrátit pověst padlému podniku však trvá nejméně jeden až dva roky. Počítám tedy s touto dobou a chci přesvědčit lidi, aby k nám chodili. Musím to finančně vydržet.

Už jste naučila chodit na kávu vaše sousedy?

Je zajímavé, že místní lidé k nám příliš nechodí. Když jsme znovu otevírali, zvala jsem osobně i personál a majitele z okolních obchodů, ale nikdo zatím nepřišel.

Kdo k vám tedy vlastně chodí? Už mě napadají jen lidé z okolních firem, kteří jezdí na Zahradní Město za prací.

Máte pravdu. Odpoledne a k večeru si u nás v kavárně dávají schůzky. Dopoledne chodí na snídaně. Nedá se ale přesně odhadnout, kdy jich bude hodně a kdy nepřijde skoro nikdo. Zatím je naše návštěvnost v nepředvídatelných vlnách.

Není u vás příliš draho na místní lidi, aby si k vám přišli párkrát za týden posedět? Dortík, káva a limonáda u vás přijdou na více než sto korun.

Chci udržet dobrou kvalitu a to něco stojí. Levnější být nemohu.

Zahradní Město a Záběhlice nemají příliš zajímavé podniky. Z první vody mě napadá restaurace Peugeot s perfektní obsluhou, Moe´s bar s uvolněnou atmosférou pro mladé a pizzerie Due Fratelli v originální kruhové budově. Čím chcete přilákat hosty do El Café Bueno?

Podáváme pravou italskou kávu, čepujeme dobré pivo, nakoupila jsem nový nábytek a zrušila jsem dětský koutek uvnitř kavárny.

Nechci se vás dotknout, ale vypadá to tady stejně jako ve firmách. Plovoucí podlaha, strohý nábytek, velké plochy oken od země do stropu… Proč aspo?? neotevřete vnitřní prostor do parčíku nebo na ulici, v cizině je to přece běžné.

To bohužel nejde. Stavební úpravy nám nepovolí developer, který nám prostor pronajímá. Když mu nebudeme platit nájem, klidně nás vyhodí a místo kavárny budou kanceláře.

V Hyacintové ulici krachují obchody, v poslední době třeba ruské potraviny a nábytkářské studio. Není to to tedy špatné místo pro obchod?

Na okolních prodejnách nejsme závislí. Optimismus čerpám mimo jiné z vedlejší pizzerie San Severo, která tady funguje už dlouho.

hyacintova-bueno-nahled



Zobrazit místo Restaurace Praha 10 na větší mapě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *