Tesco nabízí slevovou kartu po celé republice Prahu 10 nevyjímaje. Clubcard je vcelku neškodná plastová kartička, kterou nakupující předkládá na pokladně a pokladní její pomocí eviduje nákupy. Jednou za čas zákazník dostane dopis a v něm kupony, za které si může nakoupit v Tesku podle svého uvážení.

Až sem je to v pořádku. Zákazník sice prodává za drobné peníze své soukromí, ale přesně ví, na čem je. Tesco se od něj dozví jméno s adresou a k tomu si přiřadí, jak a co nakupuje.

Jenže během loňského roku napochodovali do prodejen Tesco podivní obchodní cestující. Nabízeli, že „kartu zrychlí“ anebo že z obyčejné slevové karty udělají „turbokartu.“ Zkrátka místo jednoho bodu za určitou částku peněz z nákupu dokáží udělat body dva. To znamená, že zákazník zpětně dostane dvakrát tolik poukázek.

Prý stačí podepsat smlouvu…!

Jak známo, velmi výhodné smlouvy se podepisují krví. Pokud tedy podepíšete smlouvičku, kterou vám Tesco výmluvně nabízí u každé kasy, buďte si jisti, že za pár měsíců zdánlivě bohatého života zaplatíte sešupem do finančního pekla.

Nečti, nedívej se, nepřemýšlej a podškrábni!

Ona smlouva totiž není vůbec nevinná dohoda, že dostanete dvakrát víc bodů za nákup než obvykle. Je to krvavá desetistánková smlouva, ve které se zavazujete, že si vezmete pekelně nevýhodný úvěr.

Jak je to možné? Tesco jednoduše zamířilo na naivky, nepozorné a méně vzdělané zákazníky. Nakukalo jim, že stačí podškrábnout v rychlosti nějaký papír a budou se mít lépe. Smlouvu nikdo z obchodníků nedá z ruky, natož aby ji půjčil k okopírování.

I redakce DESÍTKA.cz si musela počkat, až v Tesku na Zahradním Městě bude nabízet tento finanční produkt nezkušená slečna a namluvila ji, že si smlouvu půjčí a druhý den vrátí. Žádný její zkušenější kolega nám na to neskočil.

Díky tomu si můžete kompletní smlouvu přečíst. Má deset stránek. Některé se opakují, tak si stáhněte sedm dokumentů.

obrazek obrazek obrazek
obrazek obrazek obrazek
obrazek

Právník, účetní a novinář

Požádali jsme o pročtení smlouvy zkušenou účetní, která vede ekonomickou agendu desítek firem včetně zahraničních a školí odborníky ve svém oboru. Smlouvu zárove?? prošel právník, který ve volném čase radí lidem ve spotřebitelské poradně. Nakonec se na smlouvu podíval i redaktor, který se sdělovacích prostředcích dlouhodobě věnuje spotřebitelské tématice. Nebudeme ani jednoho jmenovat, ačkoliv máme jejich jména k dispozici, protože nám laskavě poskytli své postřehy, ale nežádali jsme je o odborná stanoviska.

Účetní: „Kdo tohle podepíše, je ekonomický sebevrah. To totiž není smlouva o nějakých bodech na slevu z nákupu, ale komplikovaná úvěrová smlouva na velmi nevýhodný úrok. …a to mluvím kulantně!“

Právník: „Víte, s kým to podepisujete? To není Tesco, ale Homecredit! Propánajána, to není britský ctihodný obchodní řetězec, ale český PPF neboli Kellner!“

Novinář: „Společnost Home Credit přivedla na mizinu již spoustu lidí. Jakmile jednou podepsali smlouvu o půjčce, už s tím nemohli nic dělat a mnozí nakonec skončili v osobním bankrotu, nebo jim exekutor prodal všechno včetně střechy nad hlavou. Home Credit při tom operuje především v zemích, kde se očekává nějaká krize, nebo už tam probíhá. Tam se zoufalým půjčkám daří. Kromě Česka je to třeba Rusko nebo Slovensko.“

Právník: „Kdo ví přesně, co je to úvěr, natož pak revolvingový? Ani já bez zevrubného přečtení smlouvy přesně nevím, na čem jsem. Co si má potom počít dělnice, které Tesco takovou smlouvu vnutí?“

Účetní: „Obrovská smlouva ukrývá spousty malých výdajů. Všimla jsem si třeba neskutečně vysokého úroku 26 %, platby za kartu 15 Kč měsíčně, upomínky za 150 Kč a k tomu 500 Kč pokuty, druhé upomínky za 360 Kč. Ani jako účetní mi není zcela jasné, co Home Credit má na mysli, když píše o zesplatnění úvěru a od té doby platbě o 8 % vyšší. Všechno je to asi záměrně strašně složité.“

Novinář: „Všiml jsme si také obvyklého triku splátkových společností. Případné spory řeší rozhodčí soud. Rozhodčí doložka, kterou zákazník v této smlouvě podepisuje, stanoví, že obě strany sporu nejdou k nezávislému soudu, jak se sluší a patří, ale rozhoduje tak zvaný rozhodce. Háček je v tom, že rozhodce není neutrální, ale pracuje pro Home Credit. Kde je tedy jaké dovolání ke spravedlnosti?“

Nutí vám Tesco kartu? Vezměte nohy na ramena.

Jediná rozumná rada tedy zní: „Žádnou kartu v Tesku nezrychlujte, nebo proděláte kalhoty!“

Pokud už jste skočili na lep mazanému obchodníkovi, máte přesně čtrnáct dní na to, abyste smlouvu zrušili. Ani o hodinu více. Občanský zákoník totiž dává zákazníkům možnost bezdůvodně zrušit jakýkoliv nákup či smlouvu, které udělají mimo obvyklou provozovnu prodejce. A tou je v tomto případě peněžní firma Home Credit a ne obchod Tesco.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *