Průběžná

Elektřina a plyn zdražují – my vám nabízíme levnější sazby. Tak se obvykle představují dva pánové v obleku nebo pán a dáma ve slušném oděvu. Příliš slušném na to, že by měli pracovat v energetice.

Vypadají jako pěšáci některé z křesťanských sekt. Také se tak chovají, mají stejné uhlazené jednání a pečlivou mluvu.

Jenže na rozdíl od přesvědčených žen a mužů, kteří vám nabízejí spásu na onom světě, naši milí energetici obchodují s neznalostí.

Pokud vás evangelizace zajímá, není důvod si s Jehovisty nebo Adventisty nepohovořit. Falešným energetikům je vhodné zabouchnout dveře před nosem.

Zkusili jsme promluvit se dvěma muži, kteří nabízejí království elektrické a plynové na Zahradním Městě. Obchodní rozhovor skončil fiaskem.

„Dobrý den, víte že se bude zdražovat plyn a elektřina?“ melou naučenou frázi v okamžiku, kdy jim na zazvonění otevíráme dveře od bytu.

Proč se ptáte?

„Nabízíme vám garantovanou cenu a vy na tom vyděláte.“

Jak na tom můžeme vydělat, když cena plynu letos mírně klesla, a je předpoklad, že to tak půjde i dál?

„Ale ona se bude zvyšovat!“

Jak to víte? Máte nějaké kontakty na nejvyšších místech? Cena energií je v Česku přece závislá více než z poloviny na tom, jak se vyspí politici.

„To není. Na světovém trhu cena elektřiny i plynu stále roste.“

Šéf ČEZu Martin Roman je přece politická figurka, která nás okrádá prostřednictvím uplacených poslanců a neschopné vlády. Mávnutím rukou v parlamentu není problém ze dne na den snížit nebo zvýšit zisky státního podniku ČEZ o desítky procent. Spotřební daně, o které nás obírá stát, dosahují také desítek procent.

„Plyn se nevyrábí v České republice, jsme závislí na dovozu.“

Neslyšeli jste o moravsko-polských nalezištích velmi levného břidlicového plynu? Vypadá to, že za pár se začne těžit.

„Nevíme, odkud tyto znalosti máte, ale nabízíme vám levnější elektřinu a plyn už teď.“

O kolik? Na jak dlouho nám garantujete cenu?

„Ukažte nám svoje účty nebo faktury. Podle nich vám to řekneme.“

My se ptáme na cenu, o které mluvíte. Že chcete vidět naše účty? To jste se snad zbláznili. Nabídněte nám, co máte k dispozici, a my se podle toho rozhodneme.

„K tomu ale potřebujeme vidět vaše faktury.“

Již jsme řekli, že vám je neukážeme, nejsme blázni. Jestli nám chcete něco prodat, nabídněte, co to bude a za kolik. To je přece princip slušného obchodu.

„Bez faktury vám to nemůžeme říci.“

Vy nemáte ceník?

„Nemůžeme vám ho bez faktury ukázat.“

Vy opravdu nemáte ceník? To prodáváte „na ksicht?“

„Náš ceník je na internetu, můžete se podívat, ale s sebou ho nemáme.“ (Pozn. DESÍTKA.cz: Nikde na internetu žádný ceník není.)

Co tedy prodáváte, když nemáte s sebou ceník? Tak velká firma jako Pražská energetika posílá agenty s teplou vodou, kteří od nás chtějí vidět naše soukromé doklady a zárove?? odmítají upřesnit nabídku? To vypadá jako podvod.

„Pracujeme pro Pražskou energetiku, ale nejsme její zaměstnanci.“

Můžete nám tedy dát kopii smlouvy? My se na ní podíváme, prohlédneme si ceník Pražské energetiky na internetu a rozhodneme se, zda je to pro nás výhodné.

„Smlouvu vám dát nemůžeme, dokud ji nepodepíšete.“

My nechceme smlouvu, mi chceme nevyplněnou kopii. To je snad normální, že napřed prostudujeme, co máme podepsat.

„Smlouvu vám dát nemůžeme, protože to je naše konkurenční výhoda.“

Jak to může být konkurenční výhoda, když elektřinu všem lidem a firmám v okolí dodává Pražská energetika a plyn je také od jednoho dodavatele?

„My jsme jiná firma. My jenom pro Pražskou energetiku optimalizujeme náklady.“

Jednáte tedy v jejím jménu nebo jste nějací překupnící?

„Oni o nás ví.“

Kdo bude pod případnou smlouvou podepsaný? Vaše firma, Pražská energetika, nebo Pražská plynárenská?

„Naše firma, ale Pražská energetika o nás ví.“

Děkujeme, nechceme. Neukážete nám smlouvu, neřekneme nám cenu elektřiny a její garanci, vymlouváte se na Pražskou energetiku, pro kterou nepracujete.

DESÍTKA.cz radí:

Pokud po vás někdo chce vidět faktury za energie, vyhoďte ho rovnou ze dveří. Vaši dosavadní dodavatelé vědí, kolik jim platíte, a případné slevy nebo změny tarifů nabízejí obvykle dopisem.

Vyžadujete před jakýmkoliv jednáním nevyplněnou kopii smlouvy a oficiální ceník, kterému se také někdy říká obchodní podmínky. Vezměte si je a nechejte si pár dní na rozmyšlenou. Poraďte se známými, sousedy, příbuznými, právníkem nebo zaměstnanci správy vašeho domu. Pokud se vám zdá smlouva i po pár dnech přemýšlení výhodná a bez závad, podepište ji.

Nejste-li si jisti, co jsou podomní prodejci zač, zavolejte na informační linku 800 246 810 (Pražská plynárenská) nebo 840 555 333 (Pražská energetika a zároveň Pražské vodovody a kanalizace). Zeptejte se, zda pracují ve jménu vašeho dodavatele energie anebo aspoň s jeho souhlasem.

Od smlouvy podepsané mimo provozovnu firmy (a tedy i u vás doma) lze bezplatně a bez udání důvodů odstoupit do čtrnácti dnů od uzavření.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *